10 рецепти за домашни бебешки пюрета и ястия (6-12 месеца)

бебешки пюрета домашни

1. Пюре от чушки и картофи

Подходяща възраст: от шестия месец

Време за приготвяне: 30 мин.

Необходими продукти: 1 чушка (опечена и обелена), 1 средно голям картоф, малко краве масло, 1 средно голям морков, стрък магданоз (ситно нарязан), 35 мл кърма или адаптирано мляко

Рецепта: Картофът и морковът се варят, докато омекнат. След това се изсипват в дълбок съд, прибавя се и чушката и се пасират. Добавят се млякото, магданозът и маслото и се разбърква. След седмия месец към това пюре може да прибавите и 1 ч. л. безсолна извара.

 

2. Смесено зеленчуково пюре

Подходяща възраст: От десетия месец

Време за приготвяне: 30 мин.

Необходими продукти: 1 картоф, парче прясно зеле, половин домат, 1 ч. ч. зеленчуков бульон, 1 ч. л. Захар, 1 ч. л. краве масло

Рецепта: Нарязаното зеле се задушава в кипяща вода до омекване. Смила се с пасатор или миксер. Картофът се сварява необелен в малко вода до омекване. Обелва се и се смачква в горещия бульон. Прибавя се смляното зеле. Сместа се вари 2-3 минути, докато се сгъсти. Накрая добавяме захарта, маслото и настъргания домат. Оставяме да ври още 2-3 минути.

 

3. Пюре от тиква

Подходяща възраст: От дванайстия месец

Време за приготвяне: 20 мин.

Необходими продукти: 250 г тиква, 100 мл прясно мляко, 15 г краве масло, щипка захар

Рецепта: Тиквата се вари на пара, намачква се с вилица и се поставя на огъня с млякото, захарта и маслото. Ако пюрето остане рядко, прибавете малко оризова или царевична каша (на прах), за да се сгъсти.

 

4. Зеленчуково пюре с разтопен кашкавал

Подходяща възраст: От дванайстия месец

Време за приготвяне: 25 мин.

Необходими продукти: 1 средно голям картоф, обелен и нарязан, 25 г настърган кашкавал, 1 тиквичка, 1 стрък нарязан магданоз, 120 мл мляко, малко масло

Рецепта: Сварете картофа, докато омекне. Отделно сварете тиквичката на пара за около 8 минути. Смесете зеленчуците и ги пасирайте, прибавете маслото, докато са още топли. Сипете постепенно млякото, прибавете магданоза. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете във фурната за 1-2 минути.

 

5. Ризото с тиква 

Подходяща възраст:От деветия месец

Време за приготвяне: 40 мин.

Необходими продукти: 25 г масло, 175 г тиква, обелена и нарязана на кубчета, 1 малка глава лук, ситно нарязана, 175 г ориз (за ризото), 400 мл горещ зеленчуков бульон, 2 с. л. настърган кашкавал

Рецепта: Сварете тиквата на пара за около 5 минути. В дълбок тиган задушете лука в маслото на слаб огън. Сипете ориза и го варете 25 минути, като непрекъснато сипвате от бульона. Около 10 минути преди края прибавете тиквата и продължете да сипвате бульона, докато оризът напълно поеме течността. Поръсете с настъргания кашкавал и намачкайте ястието.

 

6. Зеленчуци със сос

Подходяща възраст:От дванайстия месец

Време за приготвяне: 30 мин.

Необходими продукти: 75 г карфиол, накъсан на розички, 50 г броколи, накъсани на розички, 1 морков, изчистен и настърган, 50 г грах, замразен или консервиран, За соса: 15 г масло, 15 г брашно, 200 мл прясно мляко, 40 г настърган кашкавал

Рецепта: Задушете зеленчуците на пара за около 5 минути. Добавете граха и задушете за още 3 минути. За соса – смесете маслото, брашното и млякото в малък съд. Сложете го на слаб огън, като разбърквате, докато сместа се сгъсти достатъчно. Добавете кашкавали и изчакайте да се разтопи напълно. Сипете готовия сос върху зеленчуците и пасирайте.

 

7. Спанак с ориз

Подходяща възраст: От дванайстия месец

Време за приготвяне: 40 мин.

Необходими продукти: 500 г спанак, 1/2 ч. ч. Ориз, бучка масло, 2 стръка пресен лук, 2 домата, 1 1/2 ч. ч. Вода, малко олио за задушаване

Рецепта: Лукът се почиства и се нарязва на ситно. Задушава се в малко масло или олио. Прибавя се предварително почистеният, измит и нарязан спанак. Задушава се около 3 минути. Сипва се водата и се добавят оризът, нарязаните домати и останалото масло. Посолява се на вкус. Ястието се пече 15-20 минути на умерена фурна. Поднася се с кисело мляко или настърган кашкавал.

 

8. Мусака с кускус

Подходяща възраст: От дванайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.

Необходими продукти: 350 г телешка кайма, 3/4 ч. ч. Кускус, 1 малка глава кромид лук, 1 с. л. Олио, 1/4 пакетче (30 г) краве масло, 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 с. л. Брашно, магданоз, солКаймата се задушава в олиото и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Посолява се и се поръсва с магданоз. Свареният кускус се полива с половината от маслото. В намазана с масло тавичка се изсипва половината кускус, върху него се разстила каймата и отгоре са разпределя останалият кускус. Мусаката се залива с добре разбитите яйца, брашно и мляко. Отгоре се поръсва с останалото масло. Пече се в силна фурна.

 

9. Тиквички с ориз

Подходяща възраст:От дванайстия месец

Време за приготвяне: 30 мин.

Необходими продукти: 1 средно голяма тиквичка, 1/2 глава лук, 1-2 домата (може от консерва), 1/2 ч. ч. Ориз, 3 с. л. Олио, копър, сол

Ситно нарязаният лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавя се почистената и нарязана на дребни кубчета тиквичка. Задушава се, докато омекне. Последователно се добавят оризът, настърганите домати и солта. Долива се гореща вода и ястието се вари на тих огън. Когато стане готово, се поръсва със ситно нарязан копър.

 

10. Мусака с картофи

Подходяща възраст: От дванайстия месец

Време за приготвяне: 40 мин.

Необходими продукти: 1/2 кг картофи (3-4 картофа), 100 г свинска кайма, 100 г кашкавал, 50 мл мляко, 70 г доматено пюре (може и доматен сок), 1/2 глава лук, джоджен и сол на вкус

Картофите се варят, обелват и пасират, след което се разделят на две равни части. Едната час се разстила равномерно в малка тава. Междувременно запържете ситно нарязаната глава лук и каймата в малко олио. Изсипете приготвената кайма и доматеното пюре върху картофите в тавата и разстелете равномерно. Всичко това се поръсва с част от настъргания кашкавал. В останалата част от картофите добавете джоджена и малко прясно мляко. Получената смес сипете в тавата и разстелете отново равномерно. Останалия настърган кашкавал поръсете отгоре и запечете във фурната до получаването на златиста коричка.

 

Вижте още:

Захранване на бебето с твърди храни – примерна схема

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

Погача на бебето – ритуал за представяне на новороденото на 40-тия ден

Сънуват ли бебетата?

 

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

Е-MAIL АБОНАМЕНТ:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: