10 рецепти за студени летни супи за разхлаждане и по-добър имунитет

студени супи рецепти

През лятото като че ли рядко ни се хапва топла супа, защото тя не само би повишила телесната ни температура и вероятно би създала временен дискомфорт, но и приготвянето й би отнело много повече време, отколкото на една студена супа. За щастие през най-топлия сезон от годината има най-голямо разнообразие на зеленчуци, които бихме могли да консумираме и в суров вид, и приготвянето на една лятна супа може да стане много лесно и бързо.

В горещите дни децата също предпочитат по-студените и по-леки храни като някои хлапета дори променят осезаемо хранителните си навици през лятото (Полезни съвети за хранене на детето през лятото вижте ТУК.) За тях лятната студена супа също ще бъде идеален вариант за обяд или вечеря. Освен това зеленчуковите студени супи съдържат голямо количество витамини и минерали, защото продуктите в тях не се подлагат на топлинна обработка и по този начин подпомагат имунната система през лятото. Да не забравяме, че супите са и течни, което помага за хидратирането на организма в горещините, а тези, съдържащи кисело мляко, допринасят за набавянето на полезни бактерии и ни пазят от летни вируси.


Кои са най-често консумираните студени супи през лятото?

У нас определено най-разпространен е тараторът. Предпочитана и здравословна супа е и гаспачото – за децата естествено не трябва да е лютиво, както е по оригинална рецепта. Зелените супи с краставица, тиквичка, авокадо и добавени листни зеленчуци също са много подходящи през лятото. Разбира се, освен по-класическите варианти, има и много екзотични рецепти на студени супи, включващи плодове например.

Ако вече ви вдъхновихме да приготвите студена лятна супа още днес, погледнете с какво разполагате в хладилника и вижте няколко традиционни и не толкова традиционни предложения. 

 

1. Таратор по класическа рецепта

Продукти

300 грама кисело мляко
200 грама краставици
1 супена лъжица зехтин
120 милилитра вода
сол, чесън, орехи, копър – на вкус

Приготвяне

Киселото мляко се разбива добре и се разрежда със студена вода. Към разреденото мляко се прибавят краставиците, нарязани на дребни кубчета, и зехтинът. След това се добавят ситно нарязаният копър и счуканият или пресован чесън. След като се посоли на вкус, готовият таратор се поставя в хладилник. Когато се сервира, тараторът може да бъде поръсен с орехи, ако децата са в подходяща възраст да консумират ядки.

2. Таратор с моркови

Продукти
  • 300 грама кисело мляко
  • 150 милилитра вода
  • 100 грама моркови
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 30 грама ситно нарязан копър
  • сол, орехи, чесън – на вкус
Приготвяне

Морковите се настъргват и към тях се прибавят ситно нарязаният копър и евентуално пресован чесън. След това се добавя зехтинът, сместа се разбърква леко и се оставя за 10-15 минути, докато морковите я оцветят. Киселото мляко и водата се разбиват отделно със солта. Морковите се заливат с разреденото кисело мляко и по желание се добавят орехови ядки, ако децата са в подходяща възраст да консумират орехи.

3. Таратор с рукола и мента

Продукти
  • 2 средноголеми краставици
  • 3 чаени чаши пълномаслено кисело мляко
  • 1 и 1/2 чаени чаши вода
  • 1 чаена чаша рукола
  • листа от 4 стръка мента
  • сол и черен пипер – на вкус
  • Приготвяне

Краставиците се настъргват на много тънки ивици или колелца. Киселото мляко се разрежда с водата, добавят се и нарязаните краставици. Листенцата рукола и мента се стриват в хаванче на паста с гъста консистенция, след това се прибавят към млякото и краставиците. Добавя се сол и черен пипер на вкус (за малки деца не е препоръчително да се добавя черен пипер). Тараторът се оставя в хладилника за около половин час и се сервира с декорация – листа от мента.

4. Гаспачо

Продукти
  • 6 добре узрели, средноголеми домата
  • 1 глава червен лук
  • 1 малка краставица
  • 1 зелена чушка
  • 1 лимон
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 6-8 листа босилек
  • сол и чесън на вкус
Приготвяне

Доматите се обелват и нарязват на ситни парченца. За да се обелят по-лесно могат да се шокират в няколко секунди в много гореща вода и веднага след това в ледена вода. Останалите зеленчуци също се обелват или почистват и нарязват. Така подготвените продукти се пасират в блендер или с пасатор. Гаспачото се оставя да се охлади в хладилник поне за час преди да се сервира.

5. Гаспачо с печени чушки и маслини

Продукти
  • 5 едри добре узрели домата или 7-8 по-малки
  • 2 печени чушки
  • 2 малки краставици
  • 2 стръка зелен лук
  • 4 супени лъжици нарязани маслини
  • сол и чесън на вкус
  • зехтин, балсамов оцет и прясно нарязан магданоз за сервиране
Приготвяне

Доматите, чушките и краставиците се обелват, почистват и нарязват. След това заедно с нарязания лук и маслините се блендират или пасират на по-едро. Добавят се сол и чесън според вкуса на децата и възрастните в семейството. Гаспачото се сервира, овкусено със зехтин, балсамов оцет и магданоз. Към тази студена супа може да се добави натрошено сирене, настърган кашкавал или варени яйца за да бъде по-засищаща.

6. Лятна супа с краставица и маслини

Продукти
  • 1 краставица – около 700 грама
  • 80 грама зелени маслини
  • 600 грама кисело мляко
  • малка връзка копър
  • няколко стръка зелен лук
  • 2 супени лъжици мед
  • сол, черен пипер – на вкус
Приготвяне

Краставицата се обелва и се нарязва на едри парчета. Заедно с маслините, копъра, зеления лук и меда, краставиците се блендират и сместа се залива с кисело мляко. Ако консистенцията е прекалено гъста, се добавя и малко вода. Добавят се сол и черен пипер на вкус (за малки деца не е подходящо да се добавя черен пипер). Когато се сервира, супата може да се декорира със сушени домати и нарязани на кубчета твърдо сварени яйца.

7. Студена супа с авокадо и краставици

Продукти
  • 2 броя авокадо
  • 1 краставица
  • 140 грама кисело мляко
  • 100 милилитра вода
  • 1 супена лъжица ситно нарязан копър
  • 3 супени лъжици ситно нарязан див чесън
  • сол и черен пипер – на вкус
  • червена чушка – за декорация
Приготвяне

Авокадото и краставицата се обелват и се нарязват. След това всички продукти се пасират в блендер или с пасатор. Студената супа се сервира с декорация от нарязана на малки кубчета червена чушка.

8. Лятна супа от авокадо и тиквички

Продукти
  • 1 голяма тиквичка или 2 малки
  • 1 авокадо
  • 1 чаена чаша пълномаслено кисело млякo
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • сол и черен пипер – на вкус
  • лед на кубчета
Приготвяне

Тиквичките се запарват на водна баня, докато омекнат много добре. Авокадото се обелва и нарязва. След това тиквичките, авокадото, киселото мляко, лимоновия сок и ¾ чаена чаша ледени кубчета се пасират в блендер или с пасатор. Получената супа се овкусява със сол и черен пипер (черният пипер не е подходящ за малки деца) и се сервира добре охладена.

9. Студена супа от пъпеш с босилек

Продукти
  • 1 пъпеш
  • ½ чаена чаша босилек
  • ¼ чаена чаша сок от лайм
Приготвяне

Пъпешът се обелва и нарязва. Поставя се в блендер и към него се добавят босилекът и сокът от лайм. Всички продукти се блендират, докато не се получи гладка смес. Студената супа може да се остави за кратко време в хладилник и да се сервира след това.

10. Екзотична студена супа от авокадо, манго и кокос

Продукти
  • 2 големи плода авокадо или 4 по-малки
  • 1 голямо манго или 2 малки
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 лимон или 1 лайм
  • 2 чаени чаши кокосово мляко
  • сол на вкус
Приготвяне

Авокадото и мангото се обелват и нарязват, лукът също се нарязва, а от лимона или лайма се изцежда само сока. Всички тези продукти заедно с кокосовото мляко се поставят в блендер или се пасират с пасатор. Ако консистенцията е прекалено гъста, може да се добави малко студена вода. Така получената супа се овкусява със сол на вкус. При сервирането може да се добави и резенче лимон.