1865 родители са поискали безплатна бавачка от държавата

1 865 родители поискали държавата да им осигури безплатна бавачка, за де се върнат на работа. 215 от желаещите били многодетни родители. Това съобщи зам.-социалният министър Зорница Русинова във фейсбук страницата си във връзка с проекта „Родители в заетост“.Към момента 308 от кандидатите са одобрени. 45 от тези, които ще получат безплатна детегледачка имат поне 3 деца. Документите на останалите 1557 все още не са разгледани от социалните.

Най-много желаещи да получат безплатна бавачка имало от областите София – 369, Пловдив – 182, Плевен – 120, Пазарджик – 87, Перник – 48 и Велико Търново – 37.Максималният срок за получаване на услугата детегледач е до 18 месецаОт тази година право да подават заявления по проекта имат родители, чиито деца са до 12-годишни. При предходните приеми възрастовата граница беше – 5 години. С приоритет при разглеждане на документите са самотните родители.

Одобрените трябва да започнат работа до 4 месеца след осигуряване на човек, който да им помага с отглеждането на детето.Освен осигуряване на бавачка за децата с програмата се цели и предоставяне на възможност за заетост на безработните. Детегледачи могат да бъдат както младежи до 29 г., така и хора над 30 г. и българи в неравностойно положение на пазара на труда. Те се наемат на трудов договор на пълно работно време. Възнаграждението е в размер на минималната работна заплата, която в момента е 560 лв. В случай че лицето полага грижи за второ или повече деца, се предвижда и допълнително заплащане в размер на половината от минималната работна заплата. Одобрени да се включат в проекта през първите два приема са били 3379 безработни.

Същевременно за същия период от услугите на детегледачките са се възползвали 1447 българи. За това перо са отишли 13,6 млн. лв.

Източник: В-к „Монитор“

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: