2301 лв. на месец са нужни на едно четиричленно семейство у нас

За София тази сума е по-висока и достига 3003,32 лева на месец

2301 лева на месец са нужни на едно четиричленно семейство у нас, за да живее нормално и да покрива основните си нужди. Това показват данни от изследване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ.

За София обаче тази сума е по-висока и необходимият месечен доход за четиричленно семейство е 3003,32 лева, сочат изчисленията. Животът в столицата е с 30% по-скъп е животът  в сравнение с останалата част от страната и поради тази причина е нужна сумата от 750,83 лева на месец  за издръжката на човек от домакинството.

По-високият размер се дължи на по-различната структура на потребление – наеми, транспорт, отопление, услуги. Следователно брутната работна заплата за 2-ма работещи с 2 деца в столицата трябва да е не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходими средства за издръжка на живота”, уточняват от синдиката.

Преди дни НСИ обяви, че средната заплата в София-град към края на септември е 1427 лева, която е с повече от 20% по-ниска от необходимата сума.

“Под издръжката на живота остават 75% от домакинствата в България или общо 5,4 млн. души”, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него 30% от семействата са с общ доход на човек под официалната линия на бедност, която през 2017 година е 314 лева.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien