4 месеца допълнителен платен отпуск за родителите на деца до 12 години

4 месеца допълнителен отпуск за отглеждане на дете да получават родителите на деца до 12 години с цел по-добър баланс между професионалния и личния живот. Идеята ще бъде обсъдена по време на Българското европредседателство, като се очаква да бъде взето решение по директивата, чрез която да влязат в сила новите правила.

Предложението е както майките, така и бащите да имат право на общо 4-месечен платен отпуск, който да ползват на части докато детето навърши 12 годишна възаст, предаде Нова ТВ.

Отпускът ще е отделно от този по майчинство, който у нас е най-дългият в цяла Европа. За разлика от Португалия, Швеция или Германия, където след раждане се дават по-малко от 10 седмици, то в страната ни те са цели 52.

Любопитен факт е, че близо 400 бащи у нас през миналата година са решили да се грижат за децата си, за да могат жените им да тръгнат на работа. Това са мъже, които са поели грижите за детето между 6 и 24-месечната му възраст.

„За страни като България, където имаме дълга лятна ваканция или както тази зима например имаше грипни ваканции, такъв тип отпуск би бил много полезен за работещите родители”, обяснява зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и допълва: „В много от случаите финансовите министри са „против“, социалните са „за“. Притесненията дори и на големи страни като Франция и Германия са, че тази законодателна инициатива поражда доста финансови ангажименти за бюджета”.

Прогнозата е, че на срещата у нас компромис все пак ще бъде постигнат, но отпускът може да се съкрати до два или три месеца. Дългото отсъствие от работа води до деквалификацията на майките, а от там и до по-ниски възнаграждения и по-ниски пенсии, смятат работодателите.

 

Обсъждането на новата директива ще е на 15-и март.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien