4 рецепти за приготвяне на Никулденски шаран

 

1. Шаран на фурна с бяло вино

 

Снимка: Gotvach.bg

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

 

  • 1 бр. шаран (1.5-2 кг)
  • 1 бр. лимон
  • 100 мл бяло вино
  • 2 с.л. горчица
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства добре, като се срязва откъм корема. Посолява се и се намазва с горчицата от вътрешната страна и с олио от външната. Поръсваме със сока от лимона и оставяме да „почине“ 20 минутки. След това я поставяме в намазана с олио тава, обърната с кожата надолу (като лодка). Отстрани се налива бялото вино. Предварително загряваме фурната, печем 20 минути на температура от 200 градуса, докато се зачерви нашият шаран. Поръсваме с черен пипер и сме готови.

 

2. Пълнен шаран на фурна

шаран за никулден

Необходими продукти:

  • 1 шаран (2 кг)
  • 1 връзка пресен кромид лук
  • 5-6 червени домати около (300 гр)
  • 1/2 ч.ч. орехови ядки (100 гр)
  • 6-7 бр. пресни гъби (100 гр)
  • 1/2 ч.ч. бяло вино (100 мл)
  • 130 г масло
  • 10 зърна черен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • Сол

Начин на приготвяне:

Почистваме добре шарана, измиваме го и поръсваме със солта и малко счукан черен пипер. Нарязваме на ситно лука и гъбите,след което ги задушаваме с част от маслото, към тях добавяме част и от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситнонарязания магданоз, няколко зрънца от черния пипер, виното и сол на вкус.

Когато тази смес е готова, напъваме нашия шаран. Зашиваме добре и поставяме в предварително намазана тавичка с маслото. Покриваме с кръгчета от доматките и поливаме с останалото ни масло и 1/2 чаша вода. Печем на умерена фурна до получаване на златна коричка.

3. Шаран в гърне

sharan-v-garneНеобходими продукти:

  • 2 кг шаран
  • 1 кг лук (стар)
  • 1 кг домати
  • 200 гр печени чушки
  • 60 гр масло
  • 250 мл бяло вино
  • 30 мл винен оцет
  • 200 мл олио
  • 1/2 връзка магданоз
  • Риган
  • Чубрица

 

Начин на приготвяне:

Изчистваме хубаво шарана, след което го подсушаваме и нарязваме на парчета средно по 100 гр. всяко. Следващата стъпка е да нарежем на ситно зеленчуците. След което започваме да редим първо ред риба, ред зеленчуци, като между тях слагаме от подправките. Най отгоре се слага маслото, оцета и бялото вино.

Гърнето се захлупва и го поставяме готово да „къкри“ в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30-35 минути. След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и не добавяме нищо повече.

 

4. Пълнен шаран със стафиди, орехи и ориз

palnen-sharan-sas-stafidi-orehi-orizНеобходими продукти:

  • 1 шаран
  • 100 гр ориз
  • 100 гр орехи
  • 50 гр стафиди
  • 1 глава лук
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 щипка канела
  • сол
  • олио

Начин на приготвяне:

Почистете добре шарана и го подсолете. След това шаранът се оставя за един-два часа.

Задушаваме нарязания лук в олиото. Щом омекне, към него се прибавя оризът (и се задушава отново за 10 минути, докато стане прозрачен. Добавяме орехите, които трябва предварително да се накиснат във вряла вода. Добавят се и стафидите, както и канелата, черният пипер и солта.

С тази добре разбъркана смес се пълни Никулденският шаран. Накрая зашиваме с конец и сме готови за печене. Преди да го поставите във фурната, го полейте с олио и малко вода. Шаранът се поръсва се със смлян черен пипер и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, покрит с фолио. Печенето трае около 40 минути. След това фолиото се маха и се запича още 10-15 минути, за да се получи приятен загар.

 

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

ОНЛАЙН АБОНАМЕНТ

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: