5 лесни рецепти за здравословни палачинки без брашно

Здравословни мини бананови палачинки

Продукти

3 яйца
3 банана
½ чаена лъжичка канела (по желание)
½ чаена лъжичка ванилов екстракт (по желание)
1 супена лъжица какао (по желание)

Приготвяне

Намачкайте бананите с вилица в голяма купа. Прибавете яйцата, а след това какаото канелата и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре. В загрят тиган с незалепващо покритие сипвайте по една лъжица от сместа като едновременно оформяйте малки кръгчета. Палачинките се пекат около 1 минута (или 2-3 минути – в зависимост от котлона) от всяка страна.
Ако искате палачинките да придобият леко шоколадов вкус, може да добавите 1 супена лъжица какао към сместа. Не забравяйте обаче, че какаото не се препоръчва за деца под 3 години.
Много подходяща добавка към мини палачинките е медът, но също така можете да гарнирате с домашно сладко или конфитюр.

 

Кокосови палачинки без брашно

Продукти

2 големи яйца (или 3 малки)
3 супени лъжици кокосово брашно
50 милилитра кокосово мляко
кокосово масло за намазване на тигана
щипка канела (по желание)
кокосови стърготини (за гарниране)

Приготвяне

Сложете всички продукти в блендер или кухненски робот и разбърквайте до получаването на гладка смес. В загрят тиган с незалепващо покритие, намазан с много малко количество кокосово масло сипвайте от сместа и оформяйте палачинки с желания от вас размер. Палачинките се пекат за кратко време от двете страни, за да не загарят. След всяка палачинка избърсвайте тигана и намазвайте отново леко с мазнина.
Подходяща гарнировка за кокосовите палачинки е медът, поръсен с кокосови стърготини. Ако предпочитате солените плънки – намажете палачинките с обезмаслена извара, маскрапоне или крема сирене.

 

Оризови палачинки

Продукти

2 жълтъка
20 супени лъжици вода
4 супени лъжици оризово брашно
краве масло за намазване на тигана

Приготвяне

Всички продукти смесете в блендер или кухненски робот докато се получи хомогенна смес. В загрят тиган с незалепващо покритие, намазан съвсем леко с краве масло, оформете палачинка, колкото дъното на тигана. Печете от двете страни. След всяка палачинка избърсвайте тигана със салфетка и намазвайте отново с масло.
Готовите палачинки гарнирайте с мармалад или домашно сладко. За по-лека гарнировка, използвайте плодове от компот или пресни плодове (например ябълка, круша, праскова), обработени леко на пара.

 

Овесени палачинки

Продукти

4 яйца
200 грама овесени трици
500 милилитра соево мляко (или вода)
щипка сол
1 супена лъжица кафява захар (по желание)

Приготвяне

Най-напред се разбиват яйцата и кафявата захар. Към тях се добавят овесените трици, след това соевото мляко и солта. Палачинките се пекат в тиган с незалепващо покритие, без мазнина или намазан с много малко краве масло.
Овесените палачинки могат да се гарнират с мармалад от сини сливи, сладко от круши или с пюре от суров банан.

 

Спаначени палачинки

Продукти

4 яйца
4 шепи бейби спанак
2 супени лъжици кокосово брашно
1 щипка сол
2 щипки сода бикарбонат
парченце краве масло/кокосово масло за намазване на тигана

Приготвяне

Измийте и почистете спанака, след това го блендирайте заедно с яйцата в кухненски робот или блендер. Когато се получи зелена хомогенна смес, добавете кокосовото брашно, смесено със содата. Загрейте тиган с незалепващо покритие и го намажете с малко парченце краве масло. С доза от две или три лъжици от зелената смес оформете тънка и равномерна палачинка, която се пече за кратко от двете страни. След всяка палачинка почиствайте тигана със салфетка и намазвайте отново с малко количество масло.
Подходяща плънка за тези палачинки са различните видове топени сирена, салата „Снежанка“ или просто отцедено кисело мляко. Ако искате спаначените палачинки да бъдат в напълно вегански вариант, използвайте кокосово масло за намазване на тигана и за плънка изберете любимия си зеленчуков пастет.

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

Суши за деца – 3 интересни рецепти

Рецепта за пилешка супа за бебета (12+ месеца)

Домашен течен шоколад без захар и мляко (рецепта)

Полезна и вкусна торта без захар и без печене