5 рецепти за здравословни мъфини с овесени ядки

Мъфинът е вид малко кексче, което може да бъде сладко или солено, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Името мъфин идва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се използва за хляб. Мъфините са много популярни като сутрешна или следобедна закуска навсякъде по света и са подходящи за цялото семейство, включително и за децата.

Традиционните рецепти за мъфини винаги включват пшеничено брашно. Има обаче и рецепти, в които вместо брашно основната съставка са овесените ядки, които са полезна и диетична храна, стимулираща имунната система (За ползите от овесените ядки за здравето и имунитета можете да прочетете ТУК.)

  1. Овесени мъфини с лимец

Продукти

1 чаена чаша брашно от лимец
1 чаена чаша овесени ядки
2 банана
1 чаена чаша кафява захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 яйца
50 грама краве масло
щипка сол
кокосови стърготини
канела

Приготвяне

Яйцата се разбиват заедно със захарта. Маслото се разтопява и се добавя към яйцата и захарта. Бананите се намачкват с вилица или се пюрират в блендер и също се прибавят към сместа. В отделна по-голяма купа се смесват пресятото брашно от лимец, бакпулверът, солта и овесените ядки. Всичко се разбърква и постепенно се добавя към яйчената смес. Кокосовите стърготини и канелата се добавят на вкус. Получената смес се разпределя във форми за мъфини, които се напълват на 2/3 от обема им. Мъфините се пекат в загрята фурна на 180 градуса С за около 20 минути. След като станат готови може да бъдат поръсени с кокосови стърготини.

  1. Овесени мъфини с банани и шоколад

Продукти

  • 250 грама овесени ядки, смлени на брашно
  • 3 добре узрели банана
  • 180 милилитра прясно мляко
  • 1 яйце
  • 60 грама кафява захар
  • 50 грама черен шоколад
  • 1 супена лъжица какао
  • 80 грама краве масло
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • ½ чаена лъжичка сода
  • ½ лимон – само изцедения сок
  • 1 ванилия
  • щипка сол

Приготвяне

Сухите съставки – овесеното брашно, кафявата захар, солта, какаото, бакпулверът и ванилията се смесват. Бананите се пюрират в блендер или с пасатор. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня, след това се смесват с бананите, млякото и яйцето. Така получената смес се разбърква добре и към нея се добавя содата, предварително смесена с малко лимонов сок. След това към сместа се добавят и сухите съставки и се замесва тесто. Добре замесеното тесто се оставя да си почине за 10 минути, след което се разпределя във формички за мъфини. Те трябва да са запълнени на 2/3 от обема им. Суровите мъфини се пекат в предварително загрята на 200 градуса С фурна за приблизително 20 минути, като междувременно готовността им се проверява с дървена клечка.

  1. Солени мъфини с овесени ядки

Продукти

  • 100 грама овесени ядки
  • 2-3 супени лъжици разтопено краве масло
  • 150 грама сирене
  • 2 яйца
  • 1 равна чаена лъжица сода

Приготвяне

Овесените ядки се накисват за 10 минути в топла вода (водата трябва да покрие ядките), след което се отцеждат. В дълбока купа се разбиват яйцата и към тях се прибавя натрошеното сирене. Всичко това се разбърква добре. Прибавят се овесените ядки и содата и отново се разбива добре. Получената смес се разпределя във формички за мъфини. На повърхността на всяко кексче се добавя по малко краве масло. Мъфините се пекат за около 20 минути на 180 градуса С или докато повърхността им се зачерви.

  1. Овесени мъфини с ръжено брашно

Продукти

  • 80 грама овесени ядки
  • 250 грама кисело мляко
  • 150 грама ръжено брашно
  • 1 и ½ чаени лъжици бакпулвер
  • ½ чаена лъжица сода
  • щипка сол
  • ¼ чаена лъжичка смляна канела
  • 50 грама натрошени орехови ядки
  • 75 милилитра растително масло (например кокосово)
  • 1 яйце
  • 70 грама кафява захар
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция

Приготвяне

Овесените ядки се накисват в киселото мляко за 30 минути. В голяма купа се смесват ръженото брашно с бакпулвера, солта, содата, канелата и орехите. В друг съд се разбъркват добре яйцето, маслото, захарта и ваниловата есенция. След това се добавят към брашното и останалите сухи съставки. Към получената смес се прибавят и овесените ядки. Всичко се разбърква до получаването на тесто, което се разпределя във формички за мъфини. Мъфините се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса С в продължение на 11 до 15 минути.

  1. Какаови мъфини с овесени ядки

Продукти

  • 6 яйца
  • 1 банан
  • 7 лъжици овесени ядки
  • 1 супена лъжица какао
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 ванилия

Приготвяне

Всички съставки се смесват в блендер. Ако сместа е твърде рядка, може да се добавят още овесени ядки. След това сместа се разлива в силиконови формички за мъфини, които се пълнят на 2/3. Мъфините се пекат на предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса С до готовност.

Добре е да знаете: Мъфините, които съдържат какао или шоколад, не са подходящи за най-малките деца на възраст до към 3-4 години, тъй като какаото е силен алерген, а шоколадът съдържа кофеин, който действа възбуждащо на нервната система.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Рецепта за бананов хляб за деца (12+ месеца)

7 лесни рецепти за здравословен домашен сладолед

7 рецепти с авокадо за бебета (9+ месеца)

Здравословна рецепта с какао: Сурови какаови бонбони с плодове и ядки