6 полезни съвета относно къпането и тоалета на бебето

къпане и масаж на бебето

Много родители, особено, ако се сблъскват с отглеждането на бебе за първи път, се чувстват неуверени относно процедурата по къпането на бебето и са изпълнени с куп въпроси – кога трябва да се къпе бебето, колко често, как трябва да се държи, каква козметика трябва да се използва и т.н.

1. Кога трябва да се къпе бебето?

Повечето педиатри препоръчват бебето да се къпе всеки ден. То може да се къпе сутрин, обед или вечер според условията в дома. Във всички случаи обаче къпането трябва да бъде преди хранене. Температурата на водата трябва да бъде близка до тази на тялото –37 градуса по Целзий. Можете да определите подходящата температура, като потопите лакътя си във водата – трябва да усетите приятно поносима топлина. Ако това ви затруднява, най-добре е да използвате термометър за вана.

2. Каква вода да използвате за къпане на бебето?

Никога не използвайте за къпане вряла вада, която да изстудявате. Eднa грешка може да доведе до тежка злополука. Затова затопляйте до необходимата температура цялото количество вода за къпане. Във водата не бива да се слагат никакви добавки (например жълтък от яйце, калиев перманганат, отвара от дъбови кори, орехова шума и други бабини рецепти). За къпането използвайте мек бебешки сапун или шампоан, които са без алергени и с доказано качество.

3. Как да държите бебето по време на къпане?

Ако не знаете  как се държи бебето по време на къпането, опитната баба или вашата акушерка ще ви помогнат. За предпочитане е къпането да става с поливане. Това е по-хигиенично, а и ако бебето се изплъзне от ръцете ви, няма опасност да глътне вода от коритцето или ваничката, където в случая има малко вода. За да не се изплъзне бебето от ръцете, трябва да се държи по определени правила. То се държи с лявата ръка, а дясната го мие. За левичарите важи обратното. За измиване на главичката и гърба поставете бебето да лежи с гърдите върху дланта, на лявата ви ръка, като с палеца и показалеца обхванете дясното му рамо. За да измиете лицето и гърдите, обърнете детето да лежи с гръб върху лявата ви ръка, като обхванете с пръсти лявото му рамо.

4. На кои места да обърнете особено внимание при къпане на бебето?

При измиването обърнете особено внимание на гънките на шията, подмишниците, слабините и седалищната областите, където кожата се запарва и може да се подсече. Банята на бебетата  не трябва да продължава повече от пет минути.

5. Как да подсушите бебето?

При изваждането на бебето от коритото, за да не се изплъзне от ръцете ви, вашият помощник трябва да ви поднесе хавлиена кърпа или чиста пелена, с  която да завиете детето. При подсушаването не трийте, а сама леко потупвайте с хавлиената кърпа, за да не се раздразни нежната кожа.

6. Какво да направите, ако бебето плаче по време на баня?

Децата обожават къпането, тъй като то ги доближава до естествената им среда, в която са били девет месеца. Ако детето редовно плаче по време на баня, е твърде възможно да изпитва дискомфорт от нещо – температура на водата, начинът по който го държите или лютив шампоан. Ето защо, винаги проверявайте температурата на водата, която трябва да е 37 градуса. Използвайте само бебешка козметика и мийте косата с шампоан, който да е разработен така, че да не предизвиква дразнене на очите и да е без парабени.

 

Добре е да знаем:.

  • Къпането на бебето не бива да продължава твърде дълго (препоръчително е 5-6 минути).
  • Бебето не е мръсно, не е нужно да търкате кожата му с гъба, която ще доведе до раздразнение
  • След като приключите с къпането, правете масаж на бебето, който вашия педиатър ще назначи
  • Можете да използвате бебешки лосион или олио, който ще направи масажа още по-приятен за малкото бебе
  • Не забравяйте и грижата за бебешкото дупе, особено ако то е склонно към подсичане. Кремът против подсичане може да се използва, както при обострени състояния, така и превантивно.

 

 

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest