9 рецепти за здравословни десерти на Свети Валентин

Снимка: Zdravosloven.com
Чудите се какво да приготвите по случай празника на любовта Свети Валентин, което да е в духа на шоколадовата романтика и в същото време да е вкусно и здравословно? Е, възможно е. Вижте някои идеи за десерти, които можете да си приготвите за Деня на влюбените… и не само!

Класически суров шоколад за Свети Валентин

Продукти:

½ чаена чаша разтопено какаово масло
2 супени лъжици кленов сироп
2 чаени лъжици какао на прах
няколко фурми – по желание
кокосово мляко – по желание

Приготвяне:

Какаовото масло се разтопява на водна баня като се поставя в чаша или купа, а тя в по-голям съд с вряла вода. Когато маслото се втечни, се добавя кленовият сироп и сместа с разбърква добре. Много е важно през цялото време съдът, в който се приготвя шоколадът, да стои в топла вода, за да не се разделят маслото и подсладителя. Накрая се добавя и какаото, всичко се смесва много добре и се изсипва във формички или директно в голям шоколадов блок. Шоколадът или шоколадовите формички трябва да се поставят в хладилник за минимум 20 минути, за да стегнат.
По желание от тази класическа рецепта може да се направи и шоколад с пълнеж. За тази цел – преди да се постави в хладилник, течната шоколадова смес се разделя на две части. Едната се поставя във формички или в блокче, за да стегне за 20 минути. След това по средата на всяка формичка или на блокчето се поставят нарязани на парченца фурми (без костилки) и кокосово мляко. Този пълнеж се залива с останалия шоколад и се връща в хладилник за още 2 часа.

 

Сурово веган брауни

Снимка: Zdravosloven.com
Продукти:

1 и ½ чаена чаша сурови орехи
½ чаена чаша сурови бадеми
4 супени лъжици сурово какао
16 фурми – отделени от костилката
щипка сол

За глазурата:

2 супени лъжици разтопено кокосово масло
2 супени лъжици сурово какао

Приготвяне:

По-голямата част от орехите и всички бадеми се смилат с помощта на кухненски робот. Добавят се какаото, фурмите и солта и отново се блендира до получаването на маслено тесто на трохи. Добавят се и останалите орехи и отново се разбърква за кратко. Полученото тесто се прехвърля в голяма форма или в тавичка с домакинско фолио и се пресова добре докато не се получи дебелина на блата от около 1 см. За глазурата в купичка се смесват кокосовото масло и какаото и с нея се залива тестото. Тавичката или формата се поставят за 1 час в хладилник, за да може браунито да стегне.

 

Ананасов десерт без печене

Снимка: Zdravosloven.com
Продукти:

½ ананас
1 чаена чаша сурови бадеми или кашу
2 чаени лъжици кокосово масло
2 чаени лъжици мед
сладко от малини

Приготвяне:

Ядките се накисват предварително за минимум 2 и максимум 6 часа. Ако се използват бадеми, те трябва да се обелят. Ананасът се нарязва на шайби, като за всяка порция са необходими по две шайби ананас. След нарязване сърцевината на ананаса се изрязва с нож или с метален ринг, защото тя остава твърда и може да придаде леко стипчив вкус. Накиснатите ядки се поставят в блендер, докато се натрошат добре. Добавят се медът и кокосовото масло и отново се блендира или сместа се разбърква добре с ръка. В метални рингове или чаши се нарежда по една шайба от ананаса и върху нея се изсипва част от ядковата смес (посочените по-горе продукти са за две порции). Върху сместа се поставя по още една шайба ананас. Десертите се оставят в хладилник за минимум 1-2 часа, а най-добре за една нощ. Преди сервиране внимателно се отстранява металният ринг, който придава форма, или десертчетата се изсипват от чашите. Поднасят се с малиново сладко.

 

Суров шоколадов сладкиш

Снимка: Zdravosloven.com
Продукти:

100 гр. стафиди
200 гр. сурово кашу
2 супени лъжици сурово какао на прах
2 супени лъжици кокосово масло
½ пакетче бурбонска ванилия
½ черен шоколад за заливка

Приготвяне:

Всички съставки, с изключение на шоколада, се разбиват с помощта на кухненски робот или блендер, докато се получи тесто. Ако сместа не се слепва добре, се добавят 2 супени лъжици вода. От тестото със сладкарска форма или на ръка се оформя блат за сладкиша (например във формата на сърце) и се поставя във фризера за няколко минути, за да стегне. Междувременно черният шоколад се разтапя на водна баня. Стегналият блат се залива с разтопения тъмен шоколад и отново се поставя във фризер за 15 минути, след което сладкишът е готов.

 

Сърца от ядки и мед

Снимка: lifestore.bg
Продукти:

150 гр. сурово кашу
150 гр. лешници
4 супени лъжици мед
50 гр. кокосови стърготини

Приготвяне:

Кашуто се накисва за 3-4 часа. След това заедно с лешниците, меда и кокосовите стърготини се блендира в кухненски робот или блендер. Получената смес трябва да наподобява тесто. Ако изглежда суха, трябва да се добавят 1-2 супени лъжици вода. От тестото се оформят сърца с ръце или с помощта на силиконови формички за лед например. Сърцата трябва да останат в хладилник за около час.

 

Кокосово-бадемови сладки с шоколадов вкус

Снимка: Zdravosloven.com
Продукти:

1 чаена чаша смлени ядки – кашу или орехи
2/3 чаена чаша бадемово масло
¾ чаена чаша смлян суров овес
¼ чаена чаша кленов сироп
2 чаени лъжици ванилов екстракт
¼ чаена чаша разтопено кокосово масло
½ чаена чаша кокосови стърготини
¼ чаена чаша сурови какаови зърна
щипка сол

Приготвяне:

Ядките и овесът се смилат в кухненски робот. В отделен съд се разбъркват бадемовото масло, кленовият сироп, кокосовото масло и ванилията до получаването на еднородна смес. В бадемовото масло може да се добави малко бадемово мляко, за да се намали маслеността. Към маслената смес се добавят всички останали съставки, с изключение на кокосовите стърготини. Оформя се тесто, което се поставя в хладилник за 20 или 30 минути. След това от тестото се отделят малки топки (около една супена лъжица от сместа за всяка топка), които се овалват в кокосовите стърготини. Сладките се съхраняват в хладилник. Препоръчително е да се поставят върху хартия за печене, за да не залепнат.

 

Безглутенови шоколадово-авокадови мъфини

Снимка: Zdravosloven.com
Продукти:

½ чаена чаша кокосово брашно
⅓ чаена чаша сурово какао
2 чаени лъжици бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
1 средно голямо намачкано авокадо
½ чаена чаша кокосова захар
2 големи яйца
2 чаени лъжици ванилов екстракт
½ чаена чаша растително мляко – соево, бадемово или кокосово
⅓ чаена чаша безмлечен шоколадов чипс

Приготвяне:

Фурната се загрява до 190 градуса. В купа се смесват кокосовото брашно, какаото, бакпулверът и солта. В друг съд се разбъркват авокадото, кокосовата захар, яйцата и ванилията, докато се получи равномерна смес. Към нея внимателно се добавят сухите съставки, а след тях млякото и накрая шоколадовият чипс. Готовата смес се изсипва във форми за мъфини, които трябва да са добре намазани с мазнина и се поставят в загрятата фурна. Мъфините се пекат между 18 и 22 минути като междувременно се проверяват за готовност с помощта на клечка за зъби.

 

Мъфини с какао, елда и бял шоколад

Снимка: lunchbox.eu
Продукти:

120 мл. слънчогледово олио
½ чаена чаша кафява захар
½ чаена чаша брашно от елда
¼ чаена чаша бяло брашно
¼ чаена чаша какао
½ чаена чаша кисело мляко
2 чаени лъжици бакпулвер
2 яйца
¼ чаена лъжица сол
1 пакетче ванилия
3 супени лъжици бял шоколадов чипс

Приготвяне:

Всички продукти се поставят в дълбока купа и се разбиват с миксер за 2-3 минути до получаването на гладка смес. Разбъркването не бива да продължава прекалено дълго. Фурната се загрява предварително на 180º C и се подготвят формички за мъфини с хартиени подложки вътре в тях (могат да се изрежат от хартия за печене). Във всяка формичка се изсипва с лъжица от сместа, като чашката не трябва да бъде по-пълна от 2/3. Сместа във всяка формичка се поръсва с белия шоколад. Мъфините се пекат около 20-25 минути до златисто. След като станат готови се изваждат от формичките върху телена решетка.

 

Френски сладкиш с черен шоколад

Снимка: lunchbox.eu
Продукти:

120 гр. кафява захар
200 гр. черен, полусладък шоколад (55%)
150 гр. краве масло, нарязано на парчета
4 яйца
40 гр. брашно
2 чаени лъжици ванилова есенция
щипка сол

Приготвяне:

Фурната се загрява предварително на 170º C. От приготвената захар се отделят 3 супени лъжици. Шоколадът, маслото и останалата захар се поставят в касерола с дебело дъно и се разбъркват на бавен огън, докато шоколадът и маслото се стопят, а захарта се разтвори. След това сместа се сваля от котлона, добавя се ванилията и се оставя леко да се охлади. Отделят се белтъците от жълтъците на яйцата и жълтъците се разбиват един по един в шоколадовата смес. Добавя се и брашното. В дълбока суха купа белтъците се разбиват на сняг. Добавя се солта, разбиването продължава, след това се слагат и отделените 3 супени лъжици захар. Белтъците се разбиват до получаването на твърда и лъскава консистенция. От полученото 1/3 се разбърква с шоколадовата смес, след това се прибавят и останалите 2/3. Сладкишът се пече за 40 минути във форма за торти с подвижни стени, намазана обилно с масло. След като се извади от фурната и се премахнат подвижните стени от формата, десертът се оставя да се охлади напълно върху решетка. По желание може да се поръси с кокосови стърготини.

 

Използвани източници:

Zdravosloven.com
Lunchbox.eu
Lifestore.bg