Бебешка кухня: Пиле в гювеч (6+ месеца)

пиле в гювеч рецепта бебе

Гювечът е добър начин да поднесете на детето зеленчуци. Децата в повечето случаи обичат това ястие, в което се използват пилешки бутчета без кожа и е с ниско съдържание на мазнини. За много малки деца може да разбиете гювеча в блендер. Рецептата ще е достатъчна за 3-4 порции за прохождащи деца или по-големи деца в предучилищна възраст.

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица рафиниран зехтин
  • 1 средно голяма глава лук, нарязан ситно
  • 6 обезкостени пилешки бутчета без кожа, всяко срязано на две
  • 1 равни супени лъжици бяло брашно
  • 125 г. моркови, обелени и нарязани на резенчета
  • 125 г. сладки картофи, обелени и нарязани ситно
  • 1 чаена лъжичка листа от прясна мащерка
  • 300 мл пилешки бюльон

Ако смятате да печете гювеча във фурната, затоплете я предварително до 160 градуса; Загрейте зехтина в огнеупорен съд и запържете леко лука и праза на умерена температура за 10 минути или докато омекнат

Избутайте зеленчуците към стената на съда и сложете вътре пилешките бутчета. Оставете ги 2 минути, докато станат кафяви, после ги обърнете, за да покафенеят и от другата страна.

Добавете брашното, като бъркате с дървена лопатка, за да се смеси добре, после сложете морковите, сладките картофи и мащерката. Постепенно добавете бульона и оставете да ври на тих огън.

Намалете котлона и оставете да се готви или сложете във фурната за 1 част, докато омекнат продуктите и течността стане средно гъста. Поднесете със зелени зеленчуци и картофи или ориз.

За пилешкия бульон:

Много от готовите кубчета бульон съдържат голямо количество сол, така че за децата е добре да си го приготвите сами. Просто оставете пилето да ври на тих огън заедно с резенчета морков лук, целина и праз в 900 мл вода за 1 час, след което прецедете, варете по-интензивно, ако искате да получите по-малко количество бульон, но с по-концентриран вкус.

Относно рецептата „Пиле в гювеч“:

  • 4-6 порции
  • Добър източник на: протеини, каротиноиди, витамин B3, B6, C, E, калий цинк, селен
  • Специална диета: без млечни продукти, без ядки и семена
  • Подходяща за замразяване

Рецепта от книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс,
предоставена с любезното съдействие на Издателство Колхида

Вижте още:

Бебешка кухня: Пилешко пюре със зеленчуци (7+ месеца)

Бебешка кухня: Картофено-карфиолено пюре с пуешко (рецепта)

Захранване на бебето с твърди храни – примерна схема

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

Е-MAIL АБОНАМЕНТ:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: