Без изискване за адресна регистрация за първолаци, чиито братя и сестри са в същото училище

първи клас записване, Списание Родител, Родител.бг

Децата, чиито братя и сестри до 12 години са ученици в дадено училище, ще могат да постъпват в първи клас в същото училище независимо от техния адрес. Това предвижда проект за промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, качени за съгласуване на правителствения сайт за консултации.

Изменението се налага, след като за учениците в първи клас за учебната 2018/2019 година беше въведен критерий за „уседналост“ – те получават най-много точки и реално шанс да бъдат приети в училището, което е най-близко до дома им. Изискването важи за първа година. Така се оказа, че родители, чиито по-големи деца са в училища извън квартала им и са били приети там по старите правила, не могат да запишат малките си деца в първи клас в същото училище.

Друга планирана промяна е училището да не може да организира ученически екскурзии, излети, „училища сред природата“ и други за повече от три дни през учебно време.

Предвижда се също възможност общините съвместно с директорите на училищата да разработят програма за създаване на условия за полудневната организация на учебния ден преди обед. Предложените програми ще бъдат утвърждавани от МОН.

Подробно се регламентират възможностите и условията, по които ще могат да кандидатстват след четвърти или седми клас децата, учили дотогава в чужбина. Определен е и начинът на балообразуването при кандидатстване.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien