Бум на дребна шарка в Европа

Случаите на дребна шарка, известна още като Морбили, са се увеличили експоненциално в Европа през последната година, като големи огнища засягат една на всеки четири страни. Това предупреждават от Световната здравна организация (СЗО), която е разтревожена от ниските нива на имунизация срещу болестта, съобщява News.bg.

От СЗО подчертаха, че е имало 400 процента увеличение на заболелите в Европа от дребна шарка през 2017 г., като става въпрос за 21 хил. случая и 35 жертви. През 2016 г. са регистрирани рекордно малко случаи, когато е имало само 5 273 заболели в Европа.

„Всеки нов човек, засегнат от дребна шарка в Европа, ни напомня, че неваксинираните деца и възрастни, независимо от това къде живеят, остават под риск да се заразят и да разпространят болестта на други хора, които може да не могат да се ваксинират“, изтъкна директорът на СЗО за Европа д-р Сузана Якаб.

„Над 20 хил. заболели от дребна шарка и 35 живота, загубени само през 2017 година, са трагедия, която просто не можем да приемем“, коментира тя.

Дребната шарка може да убива или да причинява дългосрочни увреждания. Едно на всеки хиляда засегнати деца развива енцефалит, от който се подува мозъкът и може да доведе до глухота и затруднения с ученето.

От СЗО уточняват, че през миналата година е имало големи огнища на дребна шарка в 15 от 53 страни в Европа. Румъния е била най-тежко засегната с 5 562 случая, следвана от Италия с 5 006 и Украйна с 4 767. В България са регистрирани 167 случая през 2017 г.

Във всички тези страни са се наблюдавали редица проблеми относно имунизацията през последните години.

Вижте още: Шарката – какви са симптомите и как протича (ТАБЛИЦА)

 

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien