Бум на шарките сред деца. Ще има ли задължителни ваксини?

шарка дете

Всяка година десетки хиляди в България боледуват от варицела и скарлатина. Това потвърдиха експерти в студиото на „България сутрин“. Задължителни ваксини обаче все още няма, а броят на заболелите не намалява.

„В последните две години имаме увеличен брой на заболелите от варицела. Такава тенденция се наблюдава от 2015 г. Голяма част от децата вече са преболедували или придобили имунитет“, посочи Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
Той е на мнение, че едва след 3-4 години може да се приеме задължително ваксиниране на децата. По думите му сега не е удачно да се включва ваксината, защото над 60 хил. регистрирани боледували вече имат имунитет.

Доц. д-р Атанас Мангъров, който е завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, не се съгласи с мнението на проф. Кантарджиев. Той настоя, че тезата на неговия колега не е оправдание, защото всяка година има по 65 хил. деца, които ще се разболеят.

„Всяка година имаме 30-40 хил. случая на варицела. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо, за да накара фирмите да вкарат тези ваксини в страната. Има постоянно ниво на заболяемост от варицела. Това ще продължи и през следващите години, ако няма ваксина“, категоричен бе доц. д-р Мангъров.

Експертите предупредиха, че варицелата е опасно заболяване и понякога се стига до усложнения дори при децата. Хората над 35-годишна възраст карат тежко заболяването.

„Скарлатината е едно от заболяванията, с които се допускат най-много грешки. Тя е клинична диагноза. Има специфичен обрив на повърхността на кожата, все едно сте били близо до огнище“, добави д-р Мангъров.

„Очакваме правилно да се изследват и лекуват децата“, настоя той и предупреди за възможни усложнения при скарлатината като възпаление на бъбреците и ревматизъм.

Източник: Bgonair.bg

Вижте още:

Шарката – какви са симптомите и как протича (ТАБЛИЦА)

6 неща, които да (не) правим, ако детето е болно

Виковете и агресията разболяват децата

Как да подобрим имунната система на децата чрез закаляване и зимни спортове

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien