Държавата ще финансира наемането на детегледачки с европари

Държавата предприема нови мерки за връщане на майките на работа – ще бъдат осигурявани детегледачи с европейските средства, ако детето не е прието в ясла или детска градина.

Схемата реално ще работи в големите градове и се предвижда около 2000 майки, чиито деца не са били приети в детска ясла или градина, да наемат бавачка, за която ще се плаща с евросредства. За целта ще бъдат отпуснати 20 милиона лева до 2020 г.

С тези пари ще се плаща на безработни, наети чрез бюрата по труда за детегледачи. Максималният срок за наемане по програмата ще е 18 месеца, през които те ще получават минимална работна заплата. В момента тя е 460 лева.

Жасмина Андреева е психолог по професия, а в момента е в майчинство и се грижи за двете си деца. Едното е на 4 месеца, а другото – на 2 години.

Когато става въпрос за деца, според нея се изискват много качества и тя е скептична, че държавата може да ги гарантира. „И за разхождането на куче трябва да имаш най-малкото любов към животните”, подчертава Жасмина.

От социалното министерство увериха, че бъдещите бавачки най-напред ще минават обучение чрез бюрата по труда и едва след това семействата ще могат избират сред тях. 

„Родителите ще имат значително, водещо участие при техния подбор, защото става въпрос за голяма степен на доверие”, увери социалният министър Бисер Петков.

Експерти в подбора на детегледачки смятат, че е задължително кандидатите да минават профилиран психотест, както и да имат пробен период в самото семейство.

„Трябва човек с много висока ценностна система, дисциплина и високо чувство на отговорност, не само в активна възраст, за да може да си играе с детето, но и да го възпитава”, посочи Мирела Лазарова от агенция за детегледачки.

В момента средната заплата за бавачка на 40-часова работна седмица е между 600 и 800 лева, изчисляват от агенцията. 

„Ако цялата ми заплата трябва да отива за детегледачка или частна ясла, аз лично предпочитам да си остана вкъщи. Така че за някои наистина това може да е решение”, посочва Жасмина.

Остава обаче въпросът колко безработни ще поискат да гледат деца срещу минималната заплата, както предвижда програмата.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: