Въшки в косата на детето – как да ги премахнем?

Как да се справим с малките нашественици?

въшки, гниди, дете, премахване, коса, Родител.бг

Малката голяма напаст – въшките съвсем не е отшумяла, както считат мнозина. За това сочат множеството случаи на деца, чиито коси са нападнати от въшки и гниди.

Как да се справим, ако детето е прихванало въшки?

Съществуват доста фармацевтични продукти, които могат да се прилагат. Повечето от тях са под формата на шампоани или лосиони. Добре познатата бабината рецепта с газ, мас и оцет също върши работа. Поради факта, че малко хора разполагат с мас, спокойно можете да я замените с олио. Бъдете внимателни обаче с тази рецепта при малки деца – тя съвсем не е безобидна. Твърде дългото вдишване на газта, особено в затворено помещение, може да предизвика дихателни проблеми, главоболие, гадене и повръщане. От друга страна, тази смес е полезна за косъма и прави косата лъскава и здрава.

Повторете процедурата

Повечето хора мислят, че с едно намазване проблемът се решава. Истината е обаче, че нито лосионите и шампоаните, нито бабините рецепти унищожават малките гадинки веднага. Чрез намазването на косата въшките се упояват, но не умират. Трябва да срешите косата върху бял чаршаф, за да видите дали ще паднат. Използвайте гъст гребен и решете продължително.

Тази процедура не унищожава яйцата (гнидите). Твърде възможно е да се излюпят нови нашественици седмица след снасянето на яйцето. След като са се излюпили, малките въшки стават способни да снасят яйца след около две седмици. Това е достатъчно време да се отървете от тях, ако прилагате процедурата по отстраняване достатъчно често.

Топъл оцет

След второто намазване можете да прилагате процедури с топъл оцет и разресване с гъст гребен през два дни в рамките на две седмици, за да сте сигурни, че всичко е отстранено. След разресването, измийте косата с шампоан, както обикновено.

Добре е да знаем:

  • Повечето хора погрешно смятат, че бистрата малка точица, прикрепена за косъма, е гнида, от която може да се излюпи въшката. Всъщност това е празно яйце, което или не се е развило, или вече се е излюпило. Гнидите, които са потенциална заплаха, са кафеникави и доста трудно се забелязват, тъй като се сливат с косъма.
  • Не всеки сърбеж означава наличие на въшки. Понякога той може да се дължи на кожни проблеми или пърхот.
  • Отрязването на косата не е гаранция, че сте решили проблема. Дори и на много къса коса, малките гадинки намират своето убежище. За да сте сигурни, че са отстранени, използвайте посочените по-горе методи.
  • Въшките могат да оцелеят до два дни извън косата, след което умират.
  • Мит е, че въшките ходят по немити коси и хора с лоша хигиена. Дори напротив – тези нашественици предпочитат чиста и здрава коса, така че дори и да миете косата си всеки ден, това не е гаранция, че ще ви подминат.
СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

ОНЛАЙН АБОНАМЕНТ

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ;