Детето развива езикови умения още преди раждането

говорене, езикови умения, бебе, бебето, бременност, майка, пренатално четене
Гласът на бременната жена развива езикови умения у нероденото още дете, установиха учени от Харвардския медицински институт.

Майчиният глас е един от първите звуци, които детето чува в утробата. Отдавна е известно, че там детето чува нейните думи и нейното сърцебиене. Но досега не бе ясно как това влияе върху плода. Изследователи от Харвард обаче изясниха този въпрос, твърди „Дейли мейл“, цитиран от БГНЕС.

Те взели 40 преждевременно родени деца (между 25-та и 32-та седмици на бременността) и ги разделили на две групи. По принцип по това време децата би трябвало още да са в утробата. В продължение на месец децата от първата група всеки ден слушали по 3 часа записи с гласа и сърцебиенето на майката. Втората група слушала само фонов шум от болница. Съответно мозъкът на пеленачетата бил сканиран след един месец.

Слуховата кора (областта на мозъка, свързана с възприемането на речта) в първата група е била по-голяма от кората на пеленачетата във втората група. Според изследователите записите с майчиния глас са полезни за недоносените деца. Някои специалисти отдавна препоръчват на бременните жени да говорят или да пеят на бебето си. Съществуват и специални курсове за бъдещи майки – Wombsong („утробна песен“). Пеенето спомага да се установи връзка с нероденото още дете,  уверяват привържениците на този метод.

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

ОНЛАЙН АБОНАМЕНТ

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ;