Грижа за бебето от първия ден: как да се справим с подсичането

Появата на бебе в семейството е най-вълнуващият момент в живота на човек. Вълнуващ, но и малко плашещ, особено ако ти се случва за първи път. И там някъде между бебешки пелени, между това как да организираш храненето и как и колко често се къпе малкото човече, остава един проблем, с който всъщност много родители се сблъскват – подсичането.

Звучи малко страшно, нали? Но всъщност си е част от живота на новороденото, а ако следваш правилните стъпки, можеш да си напълно сигурен, че малкото ти съкровище ще премине първите си дни спокойно, уверено и в много весели игри.

Кои са зоните, в които най-често се появява подсичането?

Подсичането най-често се появява в интимната зона на бебето. Това е така, тъй като кожата на новороденото е изключително нежна и всеки допир, може да я раздразни. Като съчетаем това с мокрота и допира на пелената, колкото и нежна да е тя, е напълно възможно да се появи раздразнение, което пък от своя страна може да доведе и до подсичане.

Трябва ли да използваме крем против подсичане превантивно?

Честата смяна на пелените е от голямо значение. Трябва да почистим внимателно кожата на бебенцето и да намажем с крем против подсичане. Да! Дори и да няма никакви симптоми, тъй като това е превантивна мярка, която ще ни спести безброй главоболия в последствие. И ако и ти се чудиш как така ще ползваме кремче, когато няма причина, можеш да прочетеш историята на Зорница от agleu, която споделя за първия сблъсък с грижата за кожата на малкото си съкровище тук.

Колкото и да е странно подсичане можем да забележим и зад ушичките и в гънките на вратлето на бебето. Всички места по нежната му кожичка, които остават по-скрити и покрити от дрешките, дават възможност за появата на обрива на подсичане, особено ако са и изложени на овлажняване.

Каква козметика против подсичане да използваме?

Отново много е важно да внимаваме, дали тези деликатни зони на бебето не са останали навлажнени. Да подсушаваме внимателно и да нанасяме крем. Важно е да изберем такава козметика, която да бъде с билкови екстракти, които щадят нежната бебешка кожа и същевременно осигуряват комфорт за зоните, които са изложени на риск. Едно от растенията в природата, които дават най-големи ползи при всеки случай на възпаление е смрадликата. Силното противовъзпалително и антиоксидантно действие на тази билка помага при всички случаи на обриви и най-вече подсичане. Смрадликата е революционното откритие на българската медицина и козметика, затова не е изненада, че можем да я открием и в кремчето при подсичане на Бочко.

Не на последно място подсичане можем да забележим и в зоните на сгъвките на ръчичките и крачетата на мъничето.  Наистина необичайно, но пък не толкова странно, тъй като бебенцето е с все още стегнато телце след раждането и всяка гънчица е потенциална територия, която ако бъде поставена в условията на навлажняване и запарване, може да се възпали.

…и още

Превенцията е най-сигурният начин да се предпазим. Внимателното подсушаване на бебчо и осигуряването на проветриви и комфортни дрешки ще осигурят нужното за това твоето съкровище да се чувства спокойно и сигурно.

Никога не можем да сме подготвени за всичко, но пък можем да се поучим опита на тези, които са изминали този път преди нас. На помощ тук идва и платформата на Бочко.

И докато си там, освен, че можеш да получиш ценни съвети и да прочетеш историите на други майки, можеш да участваш за страхотни награди от Бочко като отговориш на няколко лесни въпроса.

Още една страхотна игра с награди можеш да откриеш и на Facebook страницата на Roditel.bg.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien