Как да различим изворната от трапезната вода?

Четете внимателно етикетите, за да изберете най-подходящия продукт за вас и вашето семейство

инфограгика трапезна изворна1Ако нашите прадеди са прекарвали часове наред в лов или работа на полето, за да набавят храната си, то днес изборът на продукти е все по-сложен. В многообразието от стоки на пазара,  е необходимо да четем внимателно етикетите, за да сме сигурни за състава и произхода на предлаганите храни и напитки. Малцина са тези, които обръщат внимание на опаковката на бутилираната вода. Повечето от нас се крият зад оправданието: „Всички води са еднакви“. Но как да разберем за каква вода всъщност плащаме и коя с какви качества се отличава?

Важно е да знаем, че не всяка вода с розов етикет е изворна. Напротив, много от тях всъщност са трапезни. Има ли разлика между двете? Определено да! Следващия път, когато купувате вода, прочетете внимателно етикета й. Всички бутилирани води задължително трябва да бъдат с етикети, на които присъства информация относно името, произхода и източника на водата. В допълнение, те трябва да указват нейния минерален състав, ниво на pH, както и съдържанието на натрий и флуор, което е важно най-вече при избора на вода за децата.

Изворните води се добиват от естествен източник и не се обработват при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният географски произход. Чистотата на мястото, където се намира водоизточникът, също е от значение, и оказва влияние върху качествата на водата.

Трапезните води, въпреки благозвучното си и добило популярност име, нямат географска принадлежност и не притежават качествата на натуралните води. За разлика от изворните, те преминават през допълнителна обработка, добиват се от открити водоизточници или от вода от градската водопроводна мрежа, като след това се преработват и дезинфекцират, за да станат годни за пиене. Обикновено трапезните води се обработват чрез обратна осмоза или озониране.

„Обратната осмоза“ е филтриращ процес, при който от водата се отстраняват до 99% от вредните примеси, в това число бактерии, вируси, тежки метали, флуор, радиоактивни частици, пестициди и хлор. След пречистването, водата е подходяща за директна консумация и за ежедневна употреба, но не притежава уникалния минерален състав, с който се отличават натуралните изворни и минерални води.

При процеса на озониране, водата се обогатява с кислород, за да се пречисти, да се обогати вкуса й и да се възприема по-бързо и лесно от организма. И в двата случая обаче водата преминава през съществен процес на обработка, докато изворната вода се бутилира директно от извора и достига до нас, недокосната от човешка ръка.

Ето защо когато избирате вода, отделете поне минута, за да прочетете етикета на бутилката и да се уверите, че купувате най-подходящия продукт за вас и вашите близки.  Заслужава си – 75% от човешкото тяло е вода. Ние сме това, което консумираме. Затова е важно всеки ден да даваме на организма си само най-доброто. В замяна, той ще ви се отплати със здраве, красота и дълголетие.

инфограгика трапезна изворна2

 

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

Е-MAIL АБОНАМЕНТ:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: