Кои храни могат да облекчат пролетните алергии?

За повечето от нас пролетта, зелените треви, цъфналите дървета и ароматните цветя са повод за радост и положителни изживявания. Но има и една група хора, за които първите признаци на най-зеления сезон означават хрема, запушен и течащ нос, сълзящи и сърбящи очи, кихане, главоболие, защото страдат от сезонна алергия. Всички тези симптоми са свързани с периодичния цъфтеж на дърветата през март и април и на тревите през май и юни, затова говорим за пролетни алергии.
За да се облекчат тези алергични състояния, най-често се прилагат симптоматични средства като антихистаминови таблетки, спрей за нос, капки за очи. Разбира се, помагат и промивките на носа с физиологичен разтвор, добрата хигиена на ръцете и лицето, смяна на дрехите, когато сме вкъщи, ограничаването на престоя сред природата. Можем обаче ли да направим и още нещо, за да намалим действието на алргените в организма ни?
Специалистите казват, че освен лекарствата и профилактиката, можем да обърнем повече внимание и на харненето си. Защото някои храни имат способността да се борят с пролетните алергии като намаляват възпалителните процеси и прочистват дихателните пътища.

Кои са тези храни и как могат да ни помагат да понесем по-леко симптомите на алергията?

Червен лук в борбата с алергичната хрема

Червеният лук съдържа кверцетин – това е естествен растителен химикал, който съдържа антиоксиданти и така действа като естествен антихистамин. Той блокира произвеждането на веществата, които предизвикват алергична реакция. Ето защо през пролетта е добре алергичните хора да добавят повече лук в салатата си. Кверцетин може да се открие също и в чушките, и в магданоза, така че те също биха били една приятна и полезна добавка към храната през пролетните месеци.

Кисело мляко или кефир при алергия

Нашенското кисело мляко и ферментиралата млечна напитка кефир (прясно мляко, към което е добавена пробиотична закваска и след това е ферментирало) също помагат при алергични състояния. И двата млечни продукта съдържат голямо количество пробиотици, които имат противовъзпалително и антиалергично действие. Пробиотиците са изключително полезни и за промяната на състоянието на чревната флора в полза на “добрите” бактерии.

Моркови (но сварени) – за регулиране на имунната система

Морковите също са сред полезните храни при алергия, защото съдържат много голямо количество витамин А. Казват, че само с един голям морков човек може да си набави близо 200% от дневната доза от този витамин, а една от разновидностите му – бета каротин, може да повлияе много положително на алергичните симптоми. Единственото изискване е тези кореноплодни зеленчуци да не се консумират сурови, защото тогава могат дори да засилят алергията. Препоръчително е да бъдат варени, като при тази топлинна обработка при тях се повишават нивата на бета каротин и други картеноиди, които организмът преобразува във витамин А.

Брюкселско зеле – срещу възпаленията при алергии

Този зеленчук от семейство Кръстоцветни е много полезен за облекчаване на запушените синуси. Освен това брюкселското зеле е богато на витамин К, който помага на организма да се бори с възпаленията. За да се извлечете максимална полза от консумацията на брюкселското зеле, специалистите препоръчват то да се консумира сурово на салата или леко задушено.

Ананас – срещу течащ нос и сенна хрема

Ананасът е отличен източник на ензима бромелаин, а според специалисти той е много полезен за облекчаване на течащия нос и алергичните реакции, особено тези, свързани с астмата. Бромелаинът се съдържа не само в пресния ананас, но също и в замразения, и във всички видове ананасови смутита.

Кашу – за облекчаване на алергичните симптоми

Кашуто е една от храните, изключително богати на магнезий. Магнезият е естествен антихистамин, който спомага за облекчаването на симптомите на алергия. Освен това магнезият помага и за отпускането на мускулите, така че може да бъде от полза и за раздразнения или спазми в гърлото в следствие на алергична реакция.

Куркума – естествен антихистамин

Куркумата е една от най-полезните подправки, макар че не е много типична за нашата кухня. Тя съдържа куркумин – противовъзпалителен химикал, който възпрепятства отделянето на хистамин, а точно на него се дължат алергичните реакции на организма. Куркумата може да бъде добавяна към най- различни ястия – супи, салати, сосове, оризови гарнитури, различни видове ризото и др.

Зелен чай срещу алергични реакции

Зеленият чай, както лука, магданоза и чушките, е също богат на веществото кверцетин, което има антихистаминно действие. Този вид чай помага и за хидратирането на организма, което от своя страна може да окаже положително въздействие за разреждането на алергените в клетките.

Автор: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Алергична хрема и лечението й с хомеопатия

Хранителните алергии при децата – как да ги разпознаем и как да ги избегнем?

Хранителна пирамида за деца – полезни съвети за съставяне на меню

Кога да въведем мед в менюто на детето?