МОН предлага родителите, позволяващи ранни бракове да носят наказателна отговорност

Наказателна отговорност трябва да носят родителите, които позволяват ранни бракове в семействата си. Това посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който бе на посещение в Пещера. Той уточни, че има състав на Наказателния кодекс (НК), в който се посочва, че ако едно лице склони непълнолетно към брак, подлежи на наказателна отговорност, но този текст не важи за родители, които бракуват непълнолетните си деца. Вълчев определи проблема като социален, в чиято основата са културни характеристики. Решаването му е “една от най-трудните задачи” във връзка с връщането на децата в класните стаи, допълни той.

“Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на образование на детето е задължение на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със съгласието, ако не и под давление на родителите, и моето лично мнение е, че тази наказателна отговорност трябва да се носи от тях”, каза още министърът.

В Пещера той посети гимназия “Климент Охридски” и се срещна с преподаватели, ръководството на регионалния инспекторат по образование, общинското ръководство. С тях обсъди проблемите за включването на всяко едно дете в образователната система.

Източник: www.trud.bg

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: