Пай с пресни праскови

пай с пресни праскови

През лятото имаме възможност да консумираме разнообразни и вкусни плодове. Любимите на малки и големи – прасковите, са едни от тях. Повечето рецепти за сладкиши са с праскови от компот, но този пай е подходящ за лятото и можете да си го направите с пресни. Ето рецептата:

Необходими Съставки

За тестото

  • брашно – 300 г
  • захар – 70 г
  • сол – 1 к.л. равна
  • масло – 120 г
  • яйца – 2 големи

За плънката

  • праскови – 1 кг
  • канела – 1 ч.л.
  • нишесте – 1 с.л.
  • кафява захар – 150 – 200 г може и кристалназа плънката
Приготвяне на Пай с пресни праскови

Пресейте брашното, добавете солта и захарта. Нарежете твърдото масло на кубчета и ги добавете към брашното. Започнете да намачквате с ръка, докато се получат трохи. Добавете разбитите отделно яйца и постепенно замесете гладко тесто. Увийте го във фолио и го сложете в хладилник да почива за 1 час.

Нарежете почистените праскови на парченца и ги объркайте със захарта, канелата и нишестето. Разделете тестото на 2 еднакви топки. Разточете едната на кръг, който трябва да поставите в намаслена форма и да покрие стените дори да излезе малко извън тях. Сипете прасковите.

Втората топка разточете тънко и покрийте отгоре пая, като притиснете краищата. По желание може да изрежете ленти, които да кръстосате отгоре. Направете малки дупки по повърхността на пая, поръсете с малко захар и пъхнете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 40-45 минути.

Дано ви хареса!

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

Е-MAIL АБОНАМЕНТ:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: