Пие ли детето ви достатъчно вода?

дете вода

Водата – тази животоспасяваща напитка, е толкова важна за нашето тяло, че то не би могло да функционира, ако приемът й отсъства или е недостатъчен. Неслучайно 75% от човешкото тяло се състои от вода, която помага на ценни хранителни вещества да бъдат транспортирани до клетките.

И ако за повечето възрастни е ясно колко е важно да се пие достатъчно вода, при децата, особено ако те са по-малки, често се случва така, че водата да не е от най-любимите напитки или, улисани в игри,  забравят да пият нужните количества от нея.

Ето някои симптоми, сигнализиращи, че водата, която поема вашето дете на дневна база, може да е недостатъчна, което повишава риска от обезводняване:

  • Замаяност
  • Потъмняване на урината
  • Сухота в устата
  • Отсъствие на сълзи, когато детето плаче
  • Главоболие

Какво количество вода трябва да поемат децата?

Общото правило е да предлагаме вода през целия ден, а не само когато детето е жадно. Нуждите от вода при децата зависят от няколко фактора, като например възраст и ниво на физическа активност. Влажността на въздуха, температурата навън и общото здравословно състояние на детето също са от значение.

Макар да не съществуват строгоопределени норми колко точно вода на ден е добре да приема едно дете, все пак има някои общи рамки, които могат да послужат за ориентир:

таблица нужда от вода дете

* Според препоръките на Institute of Medicine of the National Academies, САЩ

„Освен директно, децата си набавят вода и от пресните плодове и зеленчуци, така че не ги пропускайте в менюто им. Някои деца не обичат вкуса на чистата вода, затова може да го освежите като добавете към нея резен лайм или киви, клонка мента или ароматна ягодка”, съветва експертът по здравословно хранене Маги Пашова.

Добре е да знаете:

  • Приемът на вода по време на хранене не е препоръчителен. Вместо това, давайте вода на детето, след като е приключило с храната.
  • При малките деца е добре да се консумира изворна вода, която е с ниска минерализация и мек балансиран вкус, а също е подходяща за ежедневна употреба.
  • Приемът на вода е от особено значение, ако детето е болно и е с повишена телесна температура.
  • При повръщане рискът от обезводняване се увеличава, тъй като детето губи ценни минерали като калий, натрий и хлор, които са отговорни за водно-електролитния баланс. Ето защо се уверете, че вашият син или дъщеря приема достатъчно течности при състояния от този тип.
  • Приемът на вода има влияние върху състоянието на имунната система при малчуганите, тъй като тази важна течност подпомага пречистването на лимфната система, което подобрява имунния отговор.

 

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest
loading...

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

ОНЛАЙН АБОНАМЕНТ

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ;