По-високи заплати за учителите, преподаващи на деца с неграмотни родители

Допълнителните средства към заплатите си ще получат учители, които работят в отдалечени от големите градове селища или чиито родители са с начално или по-ниско образование. Това предвиждат промени в наредбата за финансиране на институциите, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Парите ще зависят от различни фактори – от отдалечеността от общинския център, от големината на общината, пише „24Часа“.

Общините, които попадат в т.нар. региони за целенасочено въздействие, също ще получават при равни други условия малко повече средства. Като приоритетни райони са посочени Северозападна България, Родопите, Странджа Сакар и граничните райони. В най-високата група по този коефициент ще попаднат най-малките отдалечени общини като Брегово, Кула, Ивайловград, Маджарово.

Има регламентиран механизъм и за допълнително финансиране на училища и детски градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи. Истински проблемни били училищата, в които над 50% от децата са от семейства с родители с начално и по-ниско образование. Учителите там щели да получат най-много средства. Пари ще се използват за увеличение на основните и допълнителните възнаграждения, и за допълнителни дейности като работа с родители и др. Там ще се допускат и маломерни паралелки.

Имаме 90 млн. ръст на средствата, с който реализираме трите политики, това са средства над целогодишното осигуряване на увеличението на заплатите от 1 септември 2017 г., обясни още Вълчев. 55 млн. лв. вече са отишли по общини. 12% ще е увеличението по регионалния компонент. По отношение на училищата с най-голяма концентрация на деца от уязвими групи още не са определили процента на допълнителните средства, но предполагат, че ще е между 15 и 20% за най-тежкия труд.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien