Подпомагат сензорното развитие на деца с аутизъм в сензорна стая

Аутизъм

В специална сензорна стая ще развиват двигателната култура на деца аутисти. Това ще стане с парите, събрани по време на благотворителния бал на Българския форум на бизнес лидерите, съобщи БНР.

Набраните 48 000 лева ще отидат за две каузи – превенция на рака на гърдата и за деца аутисти.

В България няма статистика колко са децата с аутизъм. „След 7-годишна борба с Министерството на здравеопазването не се преборихме да получим яснота. Ползваме световната статистика, според която всяко 48-мо дете на планетата е с аутизъм“, каза основателят на центъра „Аутизъм днес“ – Мина Ламбовски.

В сензорната стая ще се изградят специални устройства, за които се закачат специфични люлки други висящи устройства. Тези съоръжения могат да се използват от деца до 6-7-годишна възраст. Устройствата помагат да се развие грубата моторика при децата, да се подобри мускулатурата. С упражненията се подобрява и концентрацията, заяви Мина Ламбовски.

Центърът разполага със специално обучени специалисти. Голяма част от уврежданията на децата са в ниския спектър – не могат да разбират и изпълняват инструкции. Чрез упражненията, които са подбрани специфично след оценка на нуждите на всяко дете, се очаква подобряване на развитието и концентрацията им. Общото развитие на тялото и на мозъка помага на концентрацията.

Докато се развива сензориката, се развива общуването чрез сензорния терапевт. В България единици са специалистите по сензорна терапия. „Ако само увесим едни люлки и подлюшкваме децата, ще бъде подигравка. 10 години градим тези специалисти и едва сега си позволяваме да помолим за пари в тази посока“, заяви Ламбовски, изтъквайки, че са малцина специалистите по сензорна терапия. За този период акцентът е бил в обучението на терапевтите.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: