Психолог: „Не бива да се премахва платения отпуск по време на майчинството“

Според Кодекса за социално осигуряване майчинството се брои за осигурителен стаж, но без вноски. И в тази връзка работодателите твърдят, че то не бива да се взима в предвид при изчисляване на размера на полагаемия платен годишен отпуск.

Трябва ли обаче бизнеса да отнеме правото на майките да ползват и натрупания през периода на майчинството платен отпуск и как би повлияло това от психологическа гледна точка на родители и деца? 

Според Теодора Пампулова, детски психолог и Координатор на Дружеството на психолозите в гр. Пловдив, е от изключително значение правото на платен отпуск да бъде запазено, тъй като майчинството не може да се счита за отпуск или ваканция, а е свързано с денонощни грижи за бебето.

„Майчинството е период на физическо и психическо натоварване за всяка жена, за всяко семейство.  Разбира се, това е и време на радост, удовлетворение и щастие. Но в никакъв случай не се приема като почивка или ваканция. Още повече, че натовареността е 24 часа, 7 дни в седмицата. Като психолог съм категорична, че детето има нужда от това да прекарва възможно най-много време със своята майка именно през първите си години. Те са период на бързо психическо и физическо развитие. Това е времето, в което детето опознава света и именно майката е тази, която трябва да е до него. Поради тази причина все повече съвременни майки предпочитат да използват и натрупалия се платен годишен отпуск по време на майчинството, за да прекарат допълнително време с детето си, преди да се върнат официално на работа“, смята Пампулова.

Според нея, на 2 годишна възраст детето трябва да тръгне и на ясла, а това е период, в който цялото семейство е под стрес, период, който изисква адаптация и за двете страни – родители и деца. Налага се майката да отсъства често от работа, защото детето боледува, например. Някои от майките пък трябва да прекарват по няколко часа в детските заведения заедно с детето, докато то се адаптира.

„В известна степен съществуването на натрупания платен годишен отпуск по време на майчинството създава усещане за сигурност и спокойствие у младите майки, че  имат достатъчно време, за да се грижат за децата си.“ –  твърди Теодора Пампулова, и допълва:

„Промяната би принудила и много семейства да търсят алтернативни варианти – неплатен отпуск или болничен, за да могат да се грижат за детето си когато е болно и не може да ходи на ясла.  При всички случаи, тази макар и малка промяна, която бизнесът иска да направи, ще накара много млади двойки да се замислят още по-сериозно дали и кога да станат родители“.

 

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: