Рецепта за пилешка супа за бебета (12+ месеца)

ПИЛЕШКА СУПА ЗА БЕБЕТА – РЕЦЕПТА

  • Количество: 4 – 6 порции
  • Добър източник на: Протеини, витамини B3, b6, С, каротеноиди, калий, цинк, селен
  • Подходяща за деца, които са на следните диети: Без млечни продукти, без пшеница и глутен, без ядки и семена
  • Подходяща за замразяване

Отдавна се смята, пилешката супа е най-подходяща за всеки, който е болен или се чувства отпаднал, тъй като оказва възстановяващо и укрепващо въздействие. Изследванията показват, че пилешката супа наистина повишава имунитета и подпомага възстановяването. Освен това е много вкусна.

Представяме ви една рецепта за пилешка супа, подходяща за бебета над 12 месеца:

Необходими продукти:

  • Две големи пилешки бутчета (необезкостени, по възможност – от домашно пиле)
  • 1 картоф (около 200 грама), обелен и нарязан на парчета с големина 2 сантиметра
  • 2 средно големи моркова, остъргани и нарязани на кубчета с големина 1 см
  • Един голям праз, изчистен, измит и нарязан на кръгчета с дебелина 5 милиметра
  • 2 средно големи стръка целина, нарязани на ситно
  • 1 чушка, нарязана на ситно
  • Една супена лъжица ситно нарязан пресен магданоз
  • Зеленчуков бульон*

* Много от кубчетата бульон съдържат голямо количество сол, така че е по-добре да приготвяме сами, ако ще даваме на малко дете. Ето как: Оставете да вървят общо 500 грама едро нарязани моркови, целина, и праз няколко стръка магданоз в 900 мл вода за един час, после прецедете и охладете. Съхранявайте в хладилника до два дни или замразете.

Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки, с изключение на магданоза, в голяма тенджера и кипнете, после намалете огъня и оставете супата да къкри. Сложете капака и гответе един час, след което извадете пилешките бутчета от тенджерата. Оставете ги леко да се охладят.

Когато изстинат достатъчно, отстранете кожата на пилето, а след това – месото от костите. Нарежете месото на малки парченца и го сложете в супата. Върнете супата на котлона, оставете я да поври на тих огън 5 минути и я сервирайте, поръсвайки с магданоз. Добавите малко сол, ако е необходимо.

 

Рецептата е от книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс, предоставена от издателство „Вдъхновения“

Вижте още:

Как да си направим лечебна пробиотична супа

Бебешка кухня: Рецепта за бебешки миш-маш (12+ месеца)

Бебешка кухня: Рецепта за пюре с риба (8+ месеца)

6 смути рецепти, с които да подобрите имунната система на децата