Роботи ще помагат на деца с увреждания в училище

робот

Роботи ще помагат на деца с увреждания в училище. Това обяви председателят на Националната асоциация на работещите с хора с увреждания професор Румен Стаматов, цитиран от DarikNews.bg. По думите му иновативният проект ще помогне на децата в неравностойно положение за по-лесната им адаптация в училищата.

Петя Грудева от управителния съвет на асоциацията посочи, че проектът няма за цел да замести учителите, а да помогне за по-добрата адаптация на децата с увреждания.

„Всъщност това е един пилотен проект. В следващите седмици ще тестваме роботите и как те се възприемат от преподавателите и от учениците. Те целят да подпомогнат преподавателя в интеракцията и взаимодействието с учащия с определено увреждане. Благодарение на робота, учащите ще могат да научават полезни умения за общуване, ще могат да се ориентират чрез сензора за движение, ще могат да повтарят движенията, които роботът ще им показва и съответно ще могат да учат чужди езици, ще се учат да свирят на пиано“, каза Грудева.

Проф. Румен Стаматов посочи, че проектът ще започне от тази учебна година, като в него ще се включат няколко пловдивски и няколко столични училища:

„Взаимодействието с роботите, понеже те са много видове, облекчава самата комуникация и благодарение на тази комуникация и близост е възможно да започнат да развиват децата различни способности“, каза проф. Стаматов.

Той посочи, че от днес е активна и голяма база данни с богата информация за всякакъв вид увреждания, която може да помогне както на родители и учители на деца с увреждания, така и на политиките в тази област. Информацията е достъпна на интернет адрес www.specialpedagogy.info

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: