Родителският шамар все още се счита за възпитателно средство

39% от родителите у нас са удряли децата си и приемат това като възпитателен метод, а 60 на сто от българите го подкрепят. Това показват данни от национално проучване, съобщи клиничният психолог и председател на фондация „Пулс“ Екатерина Велева.

Българинът не разпознава телесните наказания като форма на насилие, а го разпознава като форма на възпитание, смята тя.

„Шамарът, дори един да е, той засяга човешкото достойнство. Това води след себе си не само ментални, не само неврологични последствия, а много често ние за тези удряни деца казваме: „Ами те изостават в училище, те са невнимателни, имат някакви увреждания“. Не само физиката засяга, преди всичко засяга тяхното психологическо функциониране“, обясни Велева пред БНР.

„Насилието в училище е абсолютно последствие от това, което се случва в семейството. Всички тези деца, които по някакъв начин са удряни, неглижирани емоционално, малтретирани, може да донесе отреагиране навън“, обясни специалистът.

Основният и единствен принцип е да се наказва конкретното поведение, както и да бъде достатъчно ясно разяснена причината за налагане на наказанието, съветва тя. Във всички останали случаи може да се очаква обратна реакция и правене „напук“ или просто изчакване на наказанието да отмине и всичко да продължи по стария начин.

„Като родители трябва да бъдем подготвени да посрещнем нуждите и цялото емоционално функциониране и поведенческо функциониране на нашето дете. Подготвен родител значи родител, който има знания и умения в това да е родител. Да посрещнем нуждата на детето и да поговорим коя е причината“, заключи Велева.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien