Силантите – как предпазват от кариес и какво представлява процедурата по поставянето им

Какво представляват денталните силанти?

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини (фисури) на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой.

Защо се поставят силанти?

Кариесът на дъвкателните повърхнини на постоянните зъби е най-чест в сравнение с кариесът, който се развива на другите зъбни повърхности. Силантите предпазват тези дъвкателни повърхности от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака, прилепена здраво върху него. Освен това силантите спират разрастването на вече появили се кариеси. Силантите са 100% ефективни и могат да редуцират кариесите до 70%. Масовото им прилагане започва през седемдесетте години на 20 век. Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби.

Как се поставят силанти?

Поставянето на силанти е бързо, лесно и безболезнено за детето:

1. Зъбът се почиства с машинна четка.

2. Следва предварителна химична обработка със специален гел за няколко секунди.

3. След това зъбът се измива с вода и се подсушава.

4. Силантът се поставя със шприц на тънък слой в ямките и фисурите на постоянния дъвкателен зъб.

5. Силантът се втвърдява под действието на светлина от дентална лампа и образува предпазен щит.

6. Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.

Силантите могат да престоят в устата на детето и повече от две години. Те могат да се подновят по всяко време, ако не са вече на мястото си. Силантите са млечнобели на цвят и могат да се наблюдават от близо и от родителите. Те не се виждат, когато детето се смее или говори.

Безплатното поставяне на силанти на първите постоянни молари в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца спестява:

• страдания на детето, които се свързват с правенето на пломби
• време и пари на родителите
Запомнете че комбинацията от:
• редовно посещение при лекаря по дентална медицина
• правилната устна хигиена два пъти дневно с флуорна зъбна паста и четка
• дъвченето на дъвка без захар след хранене
• използването на зъбни конци за почистване на междузъбното пространство
• флуорна профилактика – само след консултация с лекаря по дентална медицина
• правилния подбор на храни и напитки
• поставянето на силанти притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес при децата!

Защо постоянните дъвкателни зъби се нуждаят от специална защита?

Постоянните молари и премолари имат на дъвкателните си повърхности дълбоки ямки и вдлъбнатини (фисури). Първите постоянни зъби, които пробиват са първите кътници – шестите зъби. Те пробиват зад последните временни детски кътници. Постоянните зъби пробиват с по-ниска здравина (минерализация) на емайла си. В устата емайла „узрява“ (матурира) и до две години след пробива достига своята максимална твърдост. Матурацията се извършва благодарение доставката на необходимите минерали от слюнката. Фисурите на дъвкателните зъби са с най-различна анатомична форма и дълбочина и често са много тесни.

Понякога емайла в тях „узрява“ много по – бавно през тези две години. От друга страна е невъзможно натрупаната в тях зъбна плака (колонии от бактерии) да бъде премахната с четка и паста за зъби. Бактериите образуват киселини, които причиняват кариес. Зъбният кариес влияе върху възможността на децата да се концентрират и да учат; върху развитието на речта им; върху избора им на подходящи храни, които да облекчат страданието; върху ежедневните им дейности; върху самоуважението им. Именно поради това, че пробиват първи и най-рано се излагат на агресивните фактори в устата, и поради анатомичните особености шестите зъби най-рано развиват кариес. Ако той не се лекува навреме се развиват усложнения и накрая се стига до изваждането им!

Къде могат да се поставят силанти и заплаща ли се това?

Всички родители, които желаят тяхното дете да бъде включено в профилактичната програма за безплатно силанизиране (поставяне на предпазно покритие) на първите му дъвкателни зъби, трябва да се обърне към денталните лекари, които работят за това по Националната програма до 20 ноември.

Процесът е важен и много полезен за деца на възраст от 5 до 8 години. За целта е необходимо децата да нямат развалени и пломбирани зъби. Подробна информация за силанизацията можете да получите на  www.oralnaprofilaktika.bg/ или на телефон 0800 1 45 46

Източник: Дентална клиника ЕО Дент 

Вижте още:

Възраст, в която млечните зъби се подменят с постоянни (ГРАФИКА)

Децата и страхът от зъболекар – кога се прибягва до пълна упойка?

Стоматологът Катерина Митева със 7 ценни съвета за здравето на млечните зъбки

Създаване на хигиенни навици у детето – миене на ръце и зъби, къпане, преобличане

 

 

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien