Спират помощите, ако детето не е в клас 5 учебни часа

Внасят законопроект за изменения в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца. Идеята е помощите да са обвързани със задължително посещаване на училище и децата да се интегрират в образованието.

„Липсата на образование, на квалификация прави тези деца неконкурентоспособни„, заяви Светлана Ангелова на брифинг в Народното събрание.

За година без социална помощ остава семейство, чието дете от предучилищна група отсъства повече от три дни за една учебна година. За учениците санкцията е за отсъствие от пет учебни часа. Сега от помощ се лишава семейството при отсъствие на детето за срок от месец.

„Няма повече да има вратички и изключения“, закани се шефката на образователната комисия Милена Дамянова. По думите й имало мерки за подкрепа за нуждаещите се.

Социалният министър Бисер Петков сподели, че и сега се спират семейни помощи. Над 39 000 семейства миналата година са санкционирани, тъй като не са пращали децата си на училище или на предучилищна. Това е с 3000 повече в сравнение с 2017, стана ясно от думите на министъра.

200 000 лева са спрените помощи само за месец. Стана ясно, че има повторяемост от страна на родителите.

Повече от 4 милиона лева от спрени помощи през миналата година са ползвани от училищата за мерки за подкрепа и стимулиране на връщането на учениците в образователната система. Просветният министър Красимир Вълчев също иска децата да са в училищата. „Когато институциите работят заедно, има резултат“, категоричен бе той.

Всеки ден от институционалните екипи, които се опитват да върнат децата с училище, се молят на безотговорните родители да пуснат децата в образователната система. Според Вълчев голямата загуба не е от даването на помощи, а от това, че децата, които не са посещавали училище, като пораснат ще са непригодни за пазара на труда.

Източник: News.bg

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: