Децата в детските градини да пият чешмяна вода, вместо бутилирана

Министерството на здравеопазването смята, че бутилираната вода носи сериозен риск за здравето на децата. Здравното министерство препоръчва в детските градини да не се използва бутилирана минерална, изворна или трапезна вода, при условие, че няма забрана за използване на питейната чешмяна вода, предаде bTV.

Причината е, че съставът на водата често не е подходящ за ежедневна консумация. Да се пие такава вода в детските градини ще е възможно само ако директора на заведението разреши. Той, а не родителите, ще отговаря за доставката, съхранението и използването й.

Поради новото изискване в пловдивските детски градини вече са въведени нови правила. Децата там трябва да пият само вода от чешмата, пише „Монитор“. Родителите им не могат да им носят, както досега, шишенца с минерална или изворна вода. За това алармираха гневни майки, които смятат, че забраната нарушава правата на децата им. Те попитали директорките на градините защо не могат да дават на децата си бутилки с минерална или изворна вода и получили в отговор обяснението, че е получено писмо от Министерството на здравеопазването (МЗ).

„Писмото сме го получили всички градини в страната. То е от Министерството на здравеопазването, изпратено до Министерство на образованието и съответно получено в Регионалното управление на образованието. И от РУО е изпратено до директорите на всички учебни заведения”, потвърди директорът на ДГ „Марица” Надежда Дервенска, която уточни, че е информирала срещу подпис всички родители за писмото.

Според здравните власти минералната вода е с по-високо съдържание на флуор, който разваля зъбките на децата. Писмото от МЗ не забранява употребата на бутилирана изворна вода или на минерална с ниско съдържание на флуор, но заради финансови причини детските градини не могат да си позволят плащане на подобни доставки.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien