Тиквен кейк без брашно

тиквен кейк без брашно

Да направиш вкусен тиквен кейк не е лесно, а пък без брашно и захар, направо си е предизвикателство. Затова, когато опитахме рецептата на Ана Карл, автор на книгата “Жълтата маса”, се влюбихме от пръв поглед. Тук сме заменили кленовият сироп с мед, тъй като почти всеки има мед у дома, променили сме някои от подправките и сме добавили малко бита прясна сметана преди сервиране.

За 8 мини или 4 нормални порции

2 яйца
1/4 чаша незахаросан мед
1/4 чаша зехтин за готвене или кокосово масло
3/4 чаша печена тиква на пюре
1 чаша бадемово брашно
1 ч.л. амонячна сода
1/2 ч.л. хлябна сода
1/2 ч.л. Хималайска сол
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сух джинджифил
1/8 ч.л. индийско орехче
1/8 ч.л. карамфил

Загрейте фурната до 180 градуса.

В пасатор, смесете всички мокри съставки и пасирайте добре. В отделна купа, поставете всички сухи съставки и разбъркайте. Налейте бавно мокрите в сухите съставки и разбъркайте  с тел, докато се получи хомогенна смес малко по-гъста от смес за палачинки.

Печете в незалепваща малка формичка за кекс, като предварително намаслите стените с кокосово масло или зехтин. Печете 40 минути или до зачервяване. Ако не сте сигурни дали е добре изпечено, проверете с клечка за зъби – ако я забиете по краищата и я извадите, трябва да остава суха.

Оставете кейкът да се охлади 20тина минути преди да нарежете. Сервирайте с прясна сметана, масло или мед – или и трите!
Да ви е празнично и сладко!

Бележка: ако не ви се намира бадемово брашно, смелете бадеми в кухненски робот – получава се чудесно. При смилане, правете паузи на 10-15 секунди, за да не се нагрява брашното и да не се сплъсти.

Рецепта: The Art of Real Food

Снимка: Нели Иванова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

Е-MAIL АБОНАМЕНТ:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: