ТОП 10 на най-добрите страни за отглеждане на деца

Когато човек се мести в чужбина, особено когато има семейство, трябва да преценява много неща, става ли въпрос за качество на живота. Чужденците трябва да мислят за всичко – от достъпно и качествено образование до дейности в свободното време и щастието на семейството, наред с по-прозаични неща, като разходи по преместването, пише profit.bg.

Допитване на InterNations – най-голямата мрежа в света за хора, които живеят и работят в чужбина, оценява 43 различни аспекти от живота зад граница по скала от едно до седем. Чужденците оценили всичко – от грижи за децата и образование до детско здраве и сигурност.

Във всяка държава трябвало да има поне 31 анкетирани, които отглеждат зависими от тях деца в чужбина, за да бъде включена в индекса.

Business Insider обяви следните държави, които са част от челната десятка:

10. Германия

germania

Германия предлага безплатно висококачествено образование, но чужденците предпочитат да изпращат децата си в международни училища вместо в „национални училища“, като Deutsche Schule – само 7% от родителите чужденци избират тях.

9. Белгия

belgia

Страната възвърна позицията си от 2014 г. благодарение на „подобренията във всички сфери, но най-вече по отношение на грижите за децата и образованието“.

8. Тайван

taivan

Азиатската страна получава добра оценка в подиндекса „Безопазност на децата“, както и в подкатегорията „Приятелско отношение към семействата и децата“.

7. Австралия

avstralia

Страната получава висока оценка във всички категории, но е на първо място по налични дейности в свободното време за децата. Това е поставя в топ десет на най-добрите държави за чужденците със семейство.

6. Норвегия

norvegia

Норвегия се изкачва на шесто от 17-о място тази година благодарение на подобряването на възможностите за грижи за децата, достъпни за чужденците.

5. Швеция

shvetsia

Страната влошава позицията си от трето на пето място тази година, в резултат на понижаването на оценката й в подкатегорията „Качество на образованието“. Това може би е свързано с трайната криза, през която преминава шведската образователна система в последните години, смятат експертите.

4. Австрия

avstria

Страната загуби първото си място от миналата година и сега е класирана на четвърто място заради слабата оценка в подиндексите „Щастие на семейството“ и „Качество на образованието“.

„Освен това, макар Австрия никога да не се е представяла добре в категорията „Приятелско отношение към семействата с деца“, сега тя е поставена на дъното по този критерии (43-о място от общо 45 държави)“, пишат авторите на доклада.

3. Израел

izrael

Страната се изкачва с една позиция спрямо миналата година, тъй като 81% от родителите чужденци казват, че са доволни от възможностите за грижи за децата и са също така положително настроени към възможностите за образование. 84% от участниците в допитваните заявили общо задоволство от качеството на живот в Израел.

2. Чехия

chehia

Страната подобри значително класирането си от 14-о място миналата година до второ тази година. 74 на сто от анкетираните смятат, че образованието в Чехия е достъпно, въпреки че не е поставено на челно място заради по-ниското му качество.

1. Финландия

finlandia

Страната е поставена на първо място, защото нито един родител чужденец не е казал нещо негативно за здравето, безопасността и щастието на децата му във Финландия. 70% от чужденците заявили, че качеството на образованието е отлично спрямо глобалното средно ниво от едва 21%.

Източник: БЛИЦ

Вижте още:

20 любопитни факта за образованието по света

10 грешки, които да не допускате с второто дете

7 причини детето да боледува често

Детето не спи достатъчно? Ето до какво води това:

СПОДЕЛИ:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

ОНЛАЙН АБОНАМЕНТ