Въпроси от матурата по български език и литература за 2019 г. – проверете знанията си

Министерство на образованието и науката публикува въпросите и отговорите от провелата се днес матура по Български език и Литература. Изпитния вариант може да видите тук.

Над 52 хил. ученици се явиха на зрелостния изпит, обхващащ три модула – тест с въпроси от затворен тип, тест с въпроси от отворен тип и съчинение. Падна се произведението „Косачи“ на Елин Пелин.

Ето и 22 въпроса от първи модул, с които всеки желаещ може да провери своята подготовка:

1. В кой ред е допусната правописна грешка?

А) вървящи, стреляли, запели

Б) утроявам, овиквам, укупирам

В) ситуации, пороища, медийни

Г) дръвник, закърпвам, вдлъбнат

2. В кой ред е допусната правописна грешка?

А) водолаз, мираж, кардиолог

Б) искрен, братовчедка, разтвор

В) тягостна, шестотин, прелест

Г) сбирка, сгъвам, сглобявам

3. В кое изречение е допусната правописна грешка?

А) Нуждаем се от специалисти, които да отговарят за техническата поддръжка на машините.

Б) В началото на летния сезон предстои да започнат снимките на най-новия български сериал.

В) Учените предупредиха, че популацията на египетските лешояди намалява с 7% на година.

Г) При почистването на кошерите пчеларят задължително трябва да е с предпазно облекло.

4. В кое изречение е допусната правописна грешка?

А) Популярният актьор обяви, че е решил да сложи край на своята 50-годишна кариера в театъра и в киното.

Б) Изложбата на известния художник модернист беше открита миналата седмица в новата галерия.

В) Целта на всеки електронен търговец е да привлече възможно най-много посетители на своята уеб-страница.

Г) В интервю боксьорът сподели, че винаги е бил възпитаван да се труди и да не чака успехите наготово.

5. В кое изречение е допусната правописна грешка?

А) Националното състезание по счетоводство ще се проведе в една от Професионалните гимназии в столицата.

Б) По време на посещението си в града всички гости ще се запознаят с особеностите на архитектурата на барока.

В) Утре експертите ще представят публично обобщените резултати от проведеното оценяване по математика.

Г) През седмицата в Панагюрище тържествено ще бъде отбелязана годишнината от рождението на Райна Княгиня.

6. В коя от подчертаните думи е допусната граматична грешка?

Фирмата търси да назначи за няколко месеца (А) четирима работници (Б) за окабеляване на жилищни сгради, намиращи се в три отдалечени софийски райони (В), както и двама шофьори (Г).

7. В кое изречение е допусната грешка при членуването?

А) В сряда ще бъдат обявени имената на допуснатите и на недопуснатите до участие в конкурса кандидати.

Б) В жилищния комплекс, който е близо до парка, се намира новият и просторен апартамент на сестра ми.

В) С изненада установихме, че високият млад господин в коридора е санитарния инспектор за нашия район.

Г) Съвсем скоро новият ми съквартирант ще бъде назначен на работа в Агенцията за социално подпомагане.

8. В кое изречение е допусната граматична грешка?

А) През цялата година Рилският и Троянският манастири са сред най-посещаваните забележителности в страната.

Б) За да отговорим на голямото търсене, ще пуснем за продажба в дистрибуторската мрежа още билети за концерта.

В) Пресичайки внимателно улицата на пешеходната пътека, ние си гарантираме безопасно преминаване.

Г) Имам намерение преди утрешното заседание да се срещна и да се запозная с всички нови участници в проекта.

9. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка?

А) Над притихналото в мрака планинско село, яростно зави ураганен вятър.

Б) Зарадвано от неочаквания подарък, детето силно прегърна своята майка.

В) Мъжете, седящи край огъня, протягаха измръзнали ръце към пламъците.

Г) Ние, честно казано, положихме доста усилия при подготовката за изпита.

10. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка?

А) Комфорт, удобство и приятна атмосфера за хранене и забавления предлага ресторантът на хотела.

Б) Късно осъзнахме грешките, които бяхме допуснали през всичките тези години, и причините за тях.

В) Чудех се, докато вървях към офиса си, кой ли беше този странен господин с кафявото кожено яке.

Г) Командирът мълчеше и войникът реши, че ако отново се опита може би ще успее да го убеди.

11. В кое от изреченията НЕ е допусната лексикална грешка?

А) Талантът на актрисата въздействаше отблагодаряващо върху публиката.

Б) За участие във финалния етап на литературния конкурс бяха селектирани и подбрани десет стихотворения.

В) След приключването на финансовата година директорът симулира служителите с парични премии.

Г) В миналото златото и среброто са се добивали по твърде примитивен начин.

12. Кое фразеологично словосъчетание е синоним на израза много съм слаб?

А) свивам се в черупката си

Б) броят ми се ребрата

В) минавам през сито и през решето

Г) не съм сложил залък в устата си

13. От коя творба са стиховете?

Живота и смъртта крила ми са предвечни,

размахани задружно, – близки и далечни

предели аз не виждам сред размаха свой;

на мигновенията бързотечни

изгубих тягостния брой.

А) „Песента на човека“

Б) „Песента на колелетата“

В) „Песен за човека“

Г) „Сиротна песен“

14. В кой ред авторът на всички творби е Атанас Далчев?

А) „Повест“, „Паисий“, „Пловдив“

Б) „Книгите“, „Стаята“, „Болница“

В) „Къщата“, „Кино“, „История“

Г) „Камък“, „Сенки“, „Прозорец“

15. Рада и Милка Тодоричина са героини от творба на:

А) Елин Пелин

Б) Димитър Талев

В) Алеко Константинов

Г) Иван Вазов

16. Коя от изброените творби е поема?

А) „Кукувица“

Б) „Пловдив“

В) „Прозорец“

Г) „Градушка“

17. В коя творба се утвърждава идеята, че истинският живот на твореца е животът в изкуството?

А) „Ветрената мелница“

Б) „Кино“

В) „Юноша“

Г) „Cis moll“

18. В художественото пространство на коя творба мракът и мъглата са символи на безнадеждното страдалческо съществуване?

А) „Вяра“

Б) „Сиротна песен“

В) „Зимни вечери“

Г) „Пловдив“

19. Кое твърдение НЕ е вярно?

А) В романа на Димитър Димов „Тютюн“ се открояват сложните психологически преживявания на героите.

Б) Основната тема на романа на Димитър Димов „Тютюн“ е устойчивостта на възрожденските идеали в българското общество.

В) Романът на Димитър Димов „Тютюн“ акцентира върху човешките инстинкти и стремежите за издигане в обществото.

Г) Романът на Димитър Димов „Тютюн“ разглежда конфликти в българското общество преди и по време на Втората световна война.

20. Кое от посочените твърдения НЕ е вярно за писателите реалисти в българската литература?

А) Ръководят се не от логиката, а от интуицията.

Б) Изобразяват правдоподобно действителността.

В) Разкриват причините за социалните противоречия.

Г) Изграждат образи, които са социално обусловени.

21. „Благословен бог наш…“ е мото на творбата:

А) „Занемелите камбани“

Б) „Моята молитва“

В) „На оня свят“

Г) „Задушница“

22. Какво е подчертаното изразно средство?

Дъждът гризе мазилката и бяга

през счупените водостоци от олово

и като пот по челото на болен

по сивите стени избива влага.

А) метафора

Б) оксиморон

В) хипербола

Г) метонимия

Отговори: 1. Б  2. В  3. В  4. В  5. А  6. В 7. В  8. А  9. А  10. Г  11. Г  12. Б  13. А  14. Б  15. Г  16. Г  17. Г 18. В  19. Б  20. А  21. Б  22. А

 

Вижте още:

10 логически задачи за малки умници и техните родители

Дали наученото в училище подготвя детето за реалния живот?

Защо децата-тройкаджии стават по-успешни личности от останалите

Невероятно, но факт: смайващи безумия от българските учебници

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: