Въвеждат нови образци за получаване на болнични и майчинство

Националният осигурителен институт (НОИ) въвежда нови образци за изплащане на болнични и майчинство.

Решението идва вследствие на влезлите в сила от 1 юли изменения и допълнения в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО).

След тези промени става ясно, че от 1 юли 2018 г. правото на отпуск и обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е за период от 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това съобщава НОИ на интернет страницата си.

Осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които не ползват отпуск или прекъснат неговото ползване, ще получават 50% от полагащото се обезщетение след изтичането на 90-дневния срок, който стартира, след деня на предаване на детето за осиновяване.

На интернет страницата на НОИ в рубриката „За потребителя“, подрубрики „Формуляри“, „Формуляри за временна неработоспособност и майчинство“ ще се публикуват утвърдените нови образци на заявления-декларации и удостоверения за изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

До 15 юли вкл. в НОИ ще се приемат старите образци на удостоверения за изплащане на парични обезщетения, отнасящи се за периоди преди 1 юли 2018 г.

От 16 до 18 юли ще бъде преустановено приемането на удостоверения поради актуализирането на програмните продукти и системи. След тази дата ще се приемат само новите образци на Приложения 9, 10 и 11 към НПОПДОО.

Изискванията към структурата, формата, използваните номенклатури и контрола на подаваните данни по новите образци са публикувани в рубриката „Е-услуги“, подрубрики „За разработчици на софтуер“, „Електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения от ДОО“.

Няма промяна в реда и начина на изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряванекакто и в срока за подаване на документите, се посочва в съобщението.

 

Източник: vesti.bg

Вижте още:

Майките-студентки – какво право на помощи имат

Детски надбавки – кога имаме право на тях и как да ги получим

Запор на сметка с детски надбавки – какво трябва да знаем?

 

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: