Вече е факт първата линейка за недоносени бебета у нас

линейка недоносени бебета

Центърът за спешна медицинска помощ в столицата се сдоби с първата за България специализирана линейка за недоносени бебета.

Линейката е дарение и ще се използва за цялата страна, каза пред БНР заместник – министърът на здравеопазването в оставка д-р Ваньо Шарков.

Всички транспорти на недоносени бебета, които са се налагали досега, са се осъществявали с нормалните линейки на „Спешна помощ“ и всъщност, за първи път имаме специализирана кола за транспорт само на недоносени деца. Това е резултат на дълго водени разговори с националните консултанти и в крайна сметка – една възможност за по-добро обслужване на тези деца„, обясни Шарков.

Специализираната линейка ще бъде използвана не само за територията на София, но когато е необходимо ще бъде използвана и навсякъде в страната.

По думите на зам.-министъра, където са големите центрове, в които се лекуват недоносени деца, при всички положения, поне по една такава линейка трябва да има.

Това, което Министерството на здравеопазването би трябвало да продължи в рамките на служебния кабинет и на следващо правителство, е да бъдат отделени достатъчно средства за непрекъснато подобряване на автопарка на „Спешна помощ““, допълни Ваньо Шарков.

Директорът на столичната Спешна помощ д-р Геогри Гелев изтъкна, че дарението е издействано от българските неонатолози, а центърът ще поеме поддръжката му и ще е само обслужващ при междуболничния транспорт на такива новородени.

В линейката, в която има кувьоз, ще бъде екипът на самата болница, която иска това бебе да бъде транспортирано – неонатолог и, евентуално, акушерка. От нас се иска само чистия транспорт – шофьорът, с линейката, с кувьоза, да бъде в конкретния час на уреченото място„, допълно д-р Гелев.

Очакванията са за два-три курса на ден. Досега за превоза на новородени се е използвала стандартна линейка и болничен кувьоз.

Едно от всеки десет деца се ражда недоносено, както в цял свят, така и в България, сочат статистическите данни.

 

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien