Всяко 10-то дете не е ваксинирано

ваксини, имунизация, Списание Родител, Родител.бг

Почти едно на всеки 10 деца не е получавало ваксинация през 2016 г. Това означава, че 12,9 милиона деца са пропуснали първата си защита срещу три смъртоносни болести, става ясно от доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Те нямат защита срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

Други 6,6 милиона, които са получили първата доза от така наречената DTP- ваксина, не са завършили курса по имунизация през миналата година.

„От 2010 г. процентът на децата, които са получили пълен курс на рутинните имунизации, е спрял на 86%“, каза СЗО в изявление, пише БГНЕС. Тази цифра не достига целта на агенцията за покритие от 90%. Тези деца най-вероятно не са получили нито една от другите основни здравни услуги.

Едва 130 от 194-те държави членки на СЗО са постигнали целта от 90%, като най-лоши резултати очаквано са отчетени в страните, обхванати от конфликти. Осем държави през 2016 г. са имали покритие под 50 на сто за DTP-ваксината, включително Централноафриканската република, Чад, Екваториална Гвинея, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Украйна.

От този списък, само малката западноафриканска Екваториална Гвинея не се смята за засегната от активен конфликт, въпреки че нейното правителство бе строго осъдено от правозащитни групи за широкоразпространени злоупотреби.

От здравната организация напомня, че ваксинациите предотвратяват между 2 и 3 милиона смъртни случая при децата всяка година.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien