7 вечни детски книжки, които всяко дете трябва да прочете

детски книжки книги приказки за деца
Има детски книжки, които са толкова неподвластни на времето, че дори десетки години след написването си, остават все толкова актуални и любими сред нашите прекрасни деца. Не е като да липсва конкуренция – всяка година излиза нова и нова детска литература, но определени произведения продължават да държат позиции сред най-продаваните в книжарниците по цял свят.

Днес ще обърнем поглед към седем вечни детски класики, които и до днес вълнуват децата и им позволяват да се отправят на вълшебни пътешествия и приключения. Която и книжка да изберете от този списък за вашия малчуган, можем да ви гарантираме, че няма да сбъркате. Да създадеш у детето любов към четенето не е лесна задача, особено в ерата на технологичния напредък. Но ако подберете правилните заглавия, сигурни сме, че мисията далеч не е толкова невъзможна, колкото изглежда.

 

1. “Мечо Пух” от А. А. Милн

Не са никак много детските книжки, за които можем да кажем, че са толкова очарователни, колкото “Мечо Пух” на А.А. Милн. Всеки път, когато плюшените играчки на малкия Кристофър Робин оживяват, ние получаваме незабравим къс магия. В основата на всичко е симпатичното мече Пух, изследващо света (и търсещо мед) в компанията на своите приятели Прасчо, Ийори, Тигъра, Заю и останалите. “Мечо Пух” е от онези детски книжки, които с най-голямо удоволствие можем да четем и като възрастни.

2. “Пипи Дългото чорапче” от Астрид Линдгрен

Пълното ѝ име е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова, но целият свят я познава като Пипи Дългото чорапче – малкото момиче с две плитки и различни чорапи, притежаващо впечатляваща сила. Не сме сигурни дали Пипи търси приключенията или приключенията просто я откриват. Тя е може би най-популярният герой, създаден от Астрид Линдгрен, а магията на нейните истории остава жива и до днес. 

3. “Малкият принц” от Антоан Дьо Сент-Екзюпери3

Има някакво специално вълшебство в “Малкият принц”, което преоткриваме отново и отново с всяко следващо четене на това брилянтно произведение. Мнозина обичат да казват, че в тази малка книжка има събрана толкова много мъдрост, многократно надхвърляща иначе скромните й размери. Историята разказва за малък принц, пътуващ от далечна планета и стараещ се да разбере света на възрастните. Доколкото той би могъл да бъде разбран, естествено.

4. “Том Сойер” от Марк Твен

“Том Сойер” е несъмнено едно от най-известните произведения на американската литература, проследяващо обичащия пакостници Том Сойер – младо, но смело момче, живеещо в района на река Мисисипи. Том никак не обича скуката, поради което му се случват какви ли не неща – от разкриване на убийство до губене в пещера и намиране на съкровище. В промеждутъка той успява и да се влюби, разбира се.

5. “Хари Потър” от Дж. К. Роулинг

Когато Дж. К. Роулинг пише първата от седемте книги за малкото момче вълшебник Хари Потър, тя получава отказа на редица издателства произведението й да бъде публикувано. Никой не вярва, че тази история има потенциала да заплени публиката. Години по-късно, “Хари Потър” е вече най-продаваната литературна поредица в света. Романите на Дж. К. Роулинг ще изпълнят света ви с вълшебство и вълнуващи приключения, подходящи за всички възрасти.

6. “Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол

През 1865 година британският писател Луис Карол успява да издаде една от най-шантавите истории, които до този момент светът е виждал. Историята на малката Алиса обаче, която следва Белия заек и се озовава в Страната на чудесата, се превръща в класика за поколения напред. Заешката дупка изпраща малкото момиче във вълнуващ свят, в който приключенията на Алиса следват едно след друго.

7. “Хобит” от Дж. Р.Р. Толкин

Някои биха оспорили, дали историята в “Хобит” е предазначена точно за малките читатели, но е всеизвестен, че приживе Дж. Р.Р. Толкин пише тази книга за своите деца. “Хобит” е предисторията на фентъзи класиката “Властелинът на пръстените”, проследяваща приключенията из Средната земя на най-известния хобит в света – Билбо Бегинс. В този роман има “изрисуван” един вълнуващ фентъзи свят, който дава прекрасна основа за “Властелинът на пръстените” и начина, по който Дж. Р.Р. Толкин ще развие своята история впоследствие. 

Е, това са само седем от най-популярните детски книжки, които светът познава и с които милиони деца по цялото земно кълбо са израснали. Бихме казали, че всяка една е силно различна от останалите, но и седемте си приличат по едно – те могат да разширят детското въображение и да пленят завинаги сърчицата на нашите малки момчета и момичета.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Коментарите са изключени.