7 смути рецепти с диня и пъпеш за по-добър имунитет през лятото

диня пъпеш деца имунитет

Едно от безспорните предимства на летния сезон е изобилието от плодове, характерни за нашите географски ширини. Сред тях са динята и пъпешът, които са изключително полезни за подсилването и балансирането на имунната система както на децата, така и на възрастните. Ето защо през топлите месеци е добре да ги включваме в семейното меню възможно най-често. Един от начините да го направим е да приготвим смути – комбинация от плодове, зеленчуци или и двете в лека и приятна на вкус напитка. Освен това, смутито е лесно усвоимо от организма и най-важното – изключително полезно и здравословно.

Вижте няколко примера за лесни смути рецепти с диня и пъпеш, с които можете да се разхладите в летните горещини:

  1. Смути с диня и ягоди

Продукти
  • 2 чаени чаши с парченца нарязана диня (без кората)
  • ½ чаена чаша замразени ягоди
  • 1 банан
  • 1 чаена чаша кокосово мляко
  • По желание – 1 супена лъжица кленов сироп
Приготвяне

Всички продукти се смесват с блендер и смутито се консумира веднага. Ако не е достатъчно сладко, може да се добави кленов сироп според индивидуалния вкус.


  1. Динено смути с ледени малини

Продукти
  • 400 грама диня (без кората)
  • 500 грама малини
  • 3 супени лъжици мед
  • 3 стръка мента
Приготвяне

Малините се замразяват за около час. Почистената от семките и кората диня се нарязва на малки парчета и се пасира. Охладените малини също се пасират и се смесват с динята, меда и ситно нарязаната мента, като всичко се пасира в блендер. Към смутито може да се добави по желание и лед.

  1. Смути с диня и пъпеш

Продукти
  • 500 грама диня (без кората)
  • 1 малък пъпеш
  • 1 лимон
  • 2 супени лъжици мед
Приготвяне

Динята и пъпешът се почистват от кората и семките, след това се блендират заедно. Сокът от лимона се изцежда и се добавя към блендираната смес. Накрая се прибавя и медът, като смутито се блендира отново. По желание се добавя и лед.

  1. Ледено смути с праскова, пъпеш и грозде

Продукти
  • 300 грама пъпеш (без кората)
  • 2 праскови
  • 50 грама бяло грозде
  • ½ лимон
  • 300 милилитра ябълков сок
Приготвяне

Пъпешът и прасковите се обелват и почистват. След това се нарязват на парченца и се замразяват за 2 или 3 часа. Зърната на гроздето и лимонът се обелват и семките се отстраняват. Замразените плодове се поставят в блендер, към тях се добавят гроздето, лимонът и ябълковия сок. Всички съставки се блендират. Ако смутито е прекалено гъсто, може да се добави още ябълков сок.

  1. Смути с пъпеш и краставица

Продукти
  • 1 и ½ чаени чаши пъпеш (без кората)
  • ½ голяма краставица
  • ½ чаена чаша вода
  • 1 чаена лъжица мед
  • 6 листа мента
Приготвяне

Обеленият и почистен пъпеш се замразява във фризер за няколко часа. Краставицата се измива и обелва. Замразеният пъпеш, краставицата и ментата се разбиват с половин чаша вода в блендер или шейкър. Накрая се добавя и медът. Всички съставки се блендират за 1 или 2 минути докато се получи хомогенна смес.

  1. Смути с пъпеш и банан

Продукти
  • ½ пъпеш
  • 2 банана
  • 300 милилитра кокосово или соево мляко
  • 1 или 2 супени лъжици мед или кленов сироп
Приготвяне

Бананът и пъпешът се обелват и почистват. Всички съставки се блендират до получаване на желаната консистенция. Ако смутито е прекалено гъсто, може да се добави допълнително от кокосовото или соевото мляко.

  1. Смути с пъпеш и праскова

Продукти
  • ¼ средно голям пъпеш
  • 1 праскова
  • 200 милилитра соево мляко
  • По желание – мед за подслаждане
Приготвяне

Пъпешът и прасковата се обелват и почистват, след което се нарязват на кубчета. Към тях се добавя половината от соевото мляко и всичко се блендира. Когато се получи хомогенна смес, към нея се прибавя и останалото мляко. Ако смутито не е достатъчно сладко, към него може да се добави мед според индивидуалния вкус.