Как се храни бебе – историята на един татко

Смятам, че съм нещо като татко клише. Модерно клише. След работа ходя на фитнес, а понякога играя баскетбол с колеги и приятели. Обичам много семейството си, чета книги и статии онлайн и се интересувам от последните тенденции в света на технологиите. След поредния тежък работен ден искам да се прибера вкъщи, да вечерям със семейството и да си поиграя с детето. Той е малък разбойник на 10 месеца, който обича да си хапва, има широка усмивка, големи уши и бузи за щипане – на татко героя!

Но тази вечер е различна. Шефката (жена ми) иска аз да нахраня малкия. Подаде ми пълен кулинарен списък за бебока. Никакъв проблем, ще бъде весело! Но списъкът е дълъг… доста. По изискване на шефа трябва да пасирам на малкия различни зеленчуци – моркови с грах или моркови с картофи или нещо друго с моркови, като трябва да добавя и специално пилешко месо (нещо био-фермерско имаше в наименованието), което да накълцам и пасирам отделно. След това събирам всичко на едно място и отново пасирам, докато стане подходящо за г-н Бебок. А като се има предвид колко съм гладен, искам това да стане с едно щракване на пръстите, за да мога и аз да вечерям. Съпругата ми е истинско съкровище и ме познава добре. Написала ми е всичко – кое къде се намира, как работи, колко точно трябва да сложа и в каква последователност. Не е като да не знам, просто понякога забравям. Нали съм мъж. Сложна математика е това.

И тъкмо вече съм избрал менюто на малкия и ето че и на втората страница има писано. Пуешко месо, говеждо, а дори има и спагети „Болонезе“ (от които после ще си сложа две порции за мен). С какво ли от изброените да комбинирам зеленчуците, които ще пасирам. Вече се обърках. Кое ли е най-добре за малкия разбойник? А, трябва и десерт да му приготвя. Написано е в списъка с различен цвят. Нещо за лека нощ – с обезмаслено мляко и бисквити. Жена, помагай! Кое по-напред да направя.

Трябва да се действа бързо, че някой вече се криви и иска да яде. На татко си се е метнал, това е ясно. Отивам към кухненските шкафове, за да подбирам продуктите, че пасиране ме чака. Отварям вратичките и… се засмях с глас. Обичам я, шефката. Извъртяла ми е номер. Всичко е готово – пълен е рафтът с бебешките пюрета Lupilu на Lidl. И точно по списък! Има всевъзможни комбинации със зеленчуци и месо, специални вечерни кашички за лека нощ. Ех, прияде ми се и на мен. Поне няма как да сбъркам в избора си. На опаковките пише, че всички храни на марката са от сертифицирано био производство и се препоръчват от Българската педиатрична асоциация. Ето това е! Отворих му едно бурканче с био картофи, моркови, пуешко месо и грах. Дойде си след малко шефката и какво да види – разбойникът ухилен до уши, с чисти бузи и лигавник, защото всичко си е излапал и не прави фасони. Той е щастлив, тя е щастлива, таткото и той… но е много гладен вече. Още малко и ще изям на бебето пюретата. Толкова вкусно изглеждат. Жена ми видя колко гладно гледам към бурканчетата и ми каза през смях „Давай, изяж няколко. И без това в Lidl имат акция от 13 август на био храните. Ще купим още. Всъщност и пелените са в акция, хигиенни продукти и дрешки също. Доста торби ще напълним.“ Добре, шефе, съгласен съм. Щом така ще готвя.

А какво стана със спагетите „Болонезе“ или да нападам наистина бурканчетата?

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Коментарите са изключени.