Конюнктивит – как да го лекуваме

Конюнктивитът причинява зачервяване на едното или двете очи. Пациентите обикновено се оплакват от сърбеж и/или болка в засегнатото око. Секрецията може да причини слепване на горния и долния клепач, особено сутрин при събуждане. Ако конюнктивитът е бактериален, обикновено е налице гъста жълтеникава или зеленикава на цвят слуз. Ако е вирусен, секрецията е прозрачна и водниста. При алергия и дразнители, обикновено не се образува секреция.

Конюнктивитът, причинен от вирус или бактерии, лесно се предава на останалите членове на семейството. Повечето майки се заразяват като почистват окото на детето и след това неволно пипат собствените си очи. Другите деца го прихващат от играчки, кърпи и прибори, докосвани от детето с конюнктивит. Някои родители не осъзнават колко заразно е това заболяване: то се пренася дори от възглавниците, на които спим, така че е важно да се вземат предпазни мерки.

Бактериалният конюнктивит се лекува най-често с антибиотични капки или кремове, които трябва да бъдат предписани от специалист. Никога не използвайте изписано по-рано или на друг човек лекарство, без да се консултирате с лекаря. Медикаментът се прилага по няколко пъти дневно в течение на около една седмица.

Източни: News359

Вижте още:

Конюнктивит и ушни инфекции застрашават децата през лятото

Конюнктивит – симптоми и лечение

Кой витамин от какво ни пази?

Признци, че детето ви може да има проблеми със зрението

 

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: