Издръжката на новородено в първата му година излиза около 7000 лева

бебе тегло

Издръжката на новородено в първата година излиза около 7 000 лева на семейството, сочат данните гражданската инициатива „Искам братче, искам сестриче“, която е провела анкети сред интернет-потребители.
От анкетите става ясно, че една трета от хората купуват бебешки стоки от магазини за втора употреба или от сайтове в Интернет. Евелина Бетова от инициативата посочи, че според данните българката масово предпочита да има едно дете.

Граждански организации участваха в обсъждане в Народното събрание на внесения от БСП законопроект за намаляване на ДДС ставката за бебешките стоки и някои социални услуги от 20% на 5%.

Предложението е намалената ставка да се отнася за храни за кърмачета, преходни храни, помощни средства, памперси, детски столчета за автомобили, доставка на услуги за домашни грижи като домашна помощ за гледане на дете, възрастни хора и хора с увреждания.
„Внесеният законопроект, не бих казал, че ще стимулира раждаемостта, но той е знак към тези хора и е едно облекчение, което, разбира се, има финансови измерения“, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Източник: Mediapool.bg