Около 300 жени годишно избират да родят в дома си, а не в болница

майка новородено

Better Writer Ad

Има много бременни жени, които не искат да раждат в болница. Около 300 родилки годишно предпочитат да се сдобият с наследник в домашни условия.

„Има обаче и друг поток от пациентки, които са съгласни да родят в болница, но без ние да вземаме активно участие в тяхното раждане. Те не искат да им се слага абокат, не искат да отваряме инструментално околоплодния мехур. Те възприемат това като вмешателство в хода на родилния процес“, заяви по Нова телевизия д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ болница „Света София“.

Специалистката не е съгласна с твърдението, че лекарите нямат отношение към родилките. „Увеличаването на възрастта за раждане е рисково. Нека бременните пациентки да имат доверие в лекарите“, добавя д-р Валентина Григорова.

Припомняме, че преди дни дете почина по време на раждане. 37-годишна жена искала да роди детето си без медицинска помощ в дома си в село Иван Вазово. По време на раждането детето се задушило и починало. Хората в селото разказват, че жената е последователка на руската секта „Анастасия“, чийто основател проповядва живот в родови екоселища, далеч от цивилизацията. Вероятно затова, Галя не възприема смъртта на бебето си като трагедия.

Източник: hostpital.bg