Учителите, които тестват деца, може да получат бонус

Тестването на учениците от 1 до 4 клас, чиито родители са одобрили щадящите тестове в общините със заболеваемост над 250 души на 100 000, стартира успешно в сряда в училищата, разполагащи с тестове, сочат данните на Министерството на образованието и науката. Масово децата понесоха изследването съвсем спокойно, а много родители подпомогнаха процеса като доброволци.

„Първото тестване премина при много добра организация. Опитът показа, че дори в големите паралелки процесът не отнема повече от 20-30 минути. Освен учители и непедагогически специалисти в изследването се включиха десетки доброволци – родители, медицински специалисти, студенти по медицина, медиатори“, казаха от образователното министерство.

Оттам обявиха, че в сряда са тествани 37 832 ученици, сред които са установени 5 положителни проби – две в София, по една във Варна, Добрич и Пазарджик. 2538 паралелки са били в присъствено обучение, от които 1471 – в София. Тествани са 2717 учители, от които 6 са дали положителни проби – три във Варна, една в Габрово, Добрич и София.

По думите на министър Николай Денков, ако тестването се окаже успешно, вече няма да има дистанционно обучение. „Ако успеем заедно в тази акция – учители, родители, директори, това означава, че оттук нататък може би никога повече няма да се наложи да оставим децата на дистанционно обучение заради Covid-19. Затова призивът ми е към всички – да се опитаме да го направим, вместо да се опитваме да не го направим“, каза Денков в интервю за БНТ. Според него ако се спази процедурата, която сега е въведена, заболеваемостта няма да нарасне и децата ще ходят на училище.

Междувременно стана ясно, че учителите, които са се съгласили да участват в тестването, ще получат бонуси.

„Ще има допълнително трудово възнаграждение за учителите, които участват в тестването на децата. В момента се договаря такова възнаграждение“, съобщи в сряда Юлиян Петров, който е председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Синдикатът е предложил възнаграждението да бъде в размер на 100 лева месечно, съобщава БНР. Чака се отговор от министерството на образованието и работодателски организации.

Юлиян Петров смята, че властите са избързали с въвеждането на тестовете, но не мисли, че това е мотивирано с изборите. „Разумно беше, когато всички сме готови, тогава да започнем, а не да започваме на парче“, каза той. Според Петров по-логично щеше да бъде малките ученици да се върнат в клас от вторник идната седмица след изборите.

„В момента картината е много противоречива. Бедата е, че много ученици ще останат извън системата и няма да са обхванати от редовното обучение, което е най-важно и най-полезно за начален етап“, обясни той. Петров напомни, че когато един учител се занимава с учениците в клас, другите ученици се превръщат в слушатели.

В повечето класове тестването отне около 20-30 минути. Например в столичното 51-о училище „Елисавета Багряна“ за 20 минути бяха изследвани 188 ученици в осем паралелки от 1 и 2 клас. В процеса са се включили над 30 доброволци, а всички резултати са отрицателни.

В 30 СУ „Братя Миладинови“ в София вече учат нормално 231 ученици от 1 до 4 клас. В тестването са се включили 32 родители и 14 класни ръководители. Всички резултати са отрицателни. В 40 СУ „Луи Пастьор“ в „Люлин“ тестването също премина успешно и няма нито един положителен резултат.

Третокласник от училище в Добрич обаче е показал положителен резултат при тестването за Covid-19. Майката е взела детето веднага и ще направи тест в лаборатория. Ученикът не е контактувал с останалите деца в класа.

От МОН съобщиха, че са получили от МЗ нова пратка с 86 000 теста за Covid-19. Доставеното количество е в рамките на втората обществена поръчка, обявена от здравното ведомство. Новата пратка ще бъде разпределена в 4 области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

Източник: Mediapool.bg

Коментарите са изключени.