“Черен списък” за вредните храни за учениците

вредни храни, имунитет, дете, деца, Списание Родител, Родител.бг

Родителите на първокласниците да създават списък със забранени храни, които децата им да не купуват. Такава препоръка има в традиционния наръчник за майки и татковци на хлапета в първи клас, изработен от Асоциация “Родители” и представен официално вчера. Целта е у децата да бъдат възпитани здравословни хранителни навици още от ранна възраст.


Експертите препоръчват още родителите да инспектират училищните столове, в които децата им ще се хранят, и да поставят оценки на качеството на услугата, която предлагат фирмите, които стопанисват столовете. Родителите имат това право, защото според общинските наредби контролът върху училищните бюфети се осъществява от директора съвместно с училищното настоятелство, т.е. с родителите. Експертите съветват още да не се купуват смартфони на първокласниците, а достъпът до интернет на джиесема в училище да бъде ограничен.

Относно джобните пари от Асоциация “Родители” съветват в първи клас те да не надвишават 3,5 лв. за седмица. Те съветват майки и татковци да не наказват детето си за изгубени пари, но и да не му дават допълнително пари, щом изхарчи дажбата си. За да няма голяма разлика в джобните, с които разполагат различните деца, експертите съветват този въпрос да бъде обсъден от всички родители на първокласниците в клас и да се стигне до някаква общо решение в какви граници да бъде сумата.

Съветите относно раниците са тя да не превишава 10-15% от теглото на детето. Така ако първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

Източник: в-к Монотир