6 начина да научим децата да отстояват възгледите си

дете възгледи отстояване

Как да помогнем на децата да отстояват възгледите си? Живеем във времена на полярни гледни точки, които могат да бъдат споделени на висок глас, на живо или в социалните мрежи. Колко много хора се изказват напоследък по теми като политика, война и мир, обществено здраве, климатични промени. Навсякъде виждаме надписи и послания, внушения и тези – на рекламни транспаранти, витрини, светещи реклами, а да не говорим от колко места ни „нападат“ изскачащи или появяващи се онлайн банери, докато сме в интернет. 

Така виждаме нещата ние, възрастните. А замисляме ли се как приемат всичко това децата и тийнейждърите? Могат ли те да имат позиция и да отстояват възгледите си в такава ранна възраст? И как ние, родителите можем да започнем да ги учим на това и да възпитаваме у тях умения да формират свое мнение и да държат на него, да постъпват морално и да бъдат смели? Вижте някои съвети и насоки.

1. Стимулирайте ги да изразяват мнението си като им задавате въпроси

По-малките деца не винаги имат необходимия речников запас, за да изкажат мнението си. Възможно е дори мъниците все още да не знаят какво точно мислят по определен въпрос. Вашата роля като родител е да им дадете различни възможности да изкажат виждането си по определени теми за ценности и широко разпространени тези като ги попитате какво мислят.  Не изпускайте да ги насърчите да се изкажат и в моментите, когато се срещнат с някаква несправедливост или имат морална дилема. Самият факт, че ги питате за тяхното мнение, ще им покаже, че то има значение за вас.


2. Насърчавайте ги да се мотивират

Малко деца са способни да обяснят ясно защо считат едно нещо за правилно или грешно, дори и да го чувстват с цялото си сърце. Помогнете им да се научат да произнасят ясно своята позиция. Може да го направите като им задавате въпроси за техните идеи и насочвате разговора така, че те да обяснят защо мислят по този начин. Така ще ги стимулирате да бъдат по-смели и да търсят и изказват аргументи. Като се упражняват с вас, постепенно те ще натрупат опит и един ден ще бъдат готови да говорят сами, на висок глас. При по-големите деца: дори в момент на несъгласие с вас, позволете на детето да каже защо смята, че не сте прави. Може и да не се съгласите с аргументите му, но е важно да ги изслушате и да се мотивирате самите вие защо взимате съответното решение да забраните или да разрешите дадено нещо


3. Учете ги да отстояват мнението си, без да бъдат агресивни

Да не си съгласен с мнението на другия и да изразиш своите възгледи, без да загубиш уважението си към опонента, е цяло изкуство. Ето защо е много важно да обясните на децата си каква е разликата между това да бъдат убедителни и да бъдат агресивни като налагат единствено своята позиция. Да изкажеш вижданията си с увереност и да убеждаваш не включва гневното говорене, обидите и квалификациите или соченето с пръст. Покажете на вашите хлапета как да бъдат ясни и категорични, когато имат мнение и позиция по даден въпрос, но да не проявяват неуважение и да избягват невъзпитаното държание. Напълно възможно е да защитаваш своите убеждения и едновременно с това да запазиш учтивостта и внимателният подход към другите.

4. Подгответе ги, че не всеки ще бъде съгласен с мнението им

Децата трябва да знаят, че не всеки ще мисли като тях и не всеки ще споделя възгледите им по определени въпроси. Задача на родителите е не просто да им кажат това, но и да им обяснят, че в различното мнение няма нищо лошо. Добре е дори да ги подготвите и за ситуации, в които те ще бъдат единствените с отличаваща се позиция в цяла група от техни връстници. В такива случаи може би ще им бъде трудно да отстояват мнението си, но това, че всички други мислят различно, не е причина да отстъпват от позицията си. Насърчавайте ги да запазват възгледите си и просто добре да преценяват кога и как да ги споделят с другите. Ако имате подходящи примери, разкажете им конкретна ситуация от вашия живот или от житейския опит на близък или приятел, с която да илюстрирате как дори един човек може да опонира на цяла група хора с различно мнение, за да ги убеди в своята правилна позиция и да им обясни възгледите си. Вдъхновявайте ги с примера си да бъдат смели, да формират собствено мнение, да го изказват ясно и по възможност аргументирано.

5. Давайте им пример

Младите хора, нашите деца, имат неоспоримата сила да променят много неща в съвременния свят като отстояват своите убеждения, особено в дългосрочен план. За тази цел те трябва да имат добър пример пред себе си още от малки. В тази роля може да влязат други деца или тийнейджъри от местната общност във вашето населено място, които подкрепят или са активни в дадена кауза. Пример за мъниците можете и трябва да бъдете и самите вие, родителите, защото точно от вас хлапетата чуват и учат моралните уроци в живота си. Да видят нагледно как се отстоява мнение или как се защитава дадена кауза ще бъде безценно за малчуганите.

6. Включвайте ги в благотворителни или социални инициативи

Ако имате възможност да вземете участие в благотворителна инициатива или да подкрепите справедлива социална кауза, споделете това със сина си или дъщеря си, особено ако са достатъчно големи, за да разберат в какво точно участват. Коледен базар, благотворителен концерт в полза на дете или възрастен в неравностойно положение, дори мирно шествие за разрешаването на важен социален проблем – всичко това ще остави следа у вашето хлапе и ще му помогне на по-късен етап много по-смело и по-гласно да изразява и да отстоява възгледите си.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg