Кой спорт е подходящ за детето и коя е подходящата възраст?

спорт, дете, списание родител

Семейството играе основна роля не само през важните периоди от психомоторното развитие на детето, но също и в това да „го запали” да спортува редовно (и то не насила). Да играеш волейбол, да плуваш или да тичаш четири пъти в седмицата няма да те направи шампион, но ще те накара да обичаш и уважаваш собственото си тяло. И ще те научи да гледаш на спорта като на ежедневна практика, а не като на предаване, което да следиш по телевизията.


Когато родителите, по една или друга причина, оставят децата си твърде дълго сами, често не си дават сметка за тяхното постепенно отдалечаване от здравословния начин на живот и за непрекъснатото наддаване на теглото им, което може да доведе до затлъстяване, причиняващо много метаболитни заболявания. В тези случаи животът на детето може да е богат откъм материални блага като играчки и дрехи, но да е беден на лични отношения, на първо място с родителите, на приятелства и на споделени преживявания.

Ако детето не е имало положителни модели за подражание, много трудно ще се научи да уважава собственото си тяло и да обича природата. Освен всичко това, видеоигрите, телевизията, компютъра и седящите дейности се свързват с употребяването на много нездравословни храни (като червено месо, сурови и сготвени мазнини, сладкиши, салами, пържени храни, снакс, яйца, картофки и сладки напитки) и малко здравословни и полезни храни (растителни храни, риба, нетлъсто месо, мляко и млечни продукти, нискомаслено сирене, плодове и зеленчуци). Едно дете, оставено само със себе си, трудно ще започне да спортува и да излиза с приятели на чист въздух. То ще предпочете да се „окопае” вкъщи и да надебелява…

За това тук изброяваме някои спортове, които могат да се практикуват заедно от цялото семейство:

Бързо ходене

Този вид спорт е особено подходящ за развитието на мускулно-скелетната система, а също е чудесна възможност родители и деца да прекарват времето си заедно. Ходенето, бързото ходене и спортното ходене са най-аеробните атлетични спортове, най-прости и най-икономични за практикуване от семейството. Бързото неизморително ходене е най-добрият начин за сваляне на килограми, за подобряването на сърдечно-съдовата и мускулната дейност. За тичането и ходенето не е необходима специална екипировка, достатъчни са чифт хубави спортни обувки, подходящи за тичане, къси панталонки, анцунг и тениски. Тренировките обикновено се провеждат 3-4 пъти в седмицата, а през уикенда е добре родителите да се разхождат с детето, както за да го поддържат активно, така и за да бъдат заедно и да го мотивират за неговия ангажимент. Понякога не е достатъчно просто да практикувате този спорт с децата си. Ако забележите, че тренировките са им отегчителни, добре е да ги включите в друга по-забавна и стимулираща среда.

Плуване

Плуването е един напълно аеробен спорт, който благоприятства хармоничното психическо и физическо развитие. Ако се практикува самостоятелно в басейна може да стане малко отегчително, затова е по-добре да се въведе детето в група, да развие здравословен състезателен дух и да се социализира с другите. Плуването подобрява работата на сърдечно-съдовата, дихателната и мускулната система, както и координацията на движенията. В басейна или в морето цялото семейство може да прекара заедно приятни дни. За плуването не е необходима кой знае каква екипировка: достатъчни са бански костюм, плувна шапка, очила за плуване, хавлия и джапанки. Обикновено цената включва използването на басейна и включването в спортната група.

Футбол

Още от най-крехка възраст всяко дете се опитва да ритне първата топка, която му се изпречи пред погледа. Може да се каже, че футболът е вродена склонност и за да стане спорт, трябва само да бъде организирана. Може да се практикува винаги и навсякъде, но не е достатъчно да се изиграе един мач: за да може играчът да тича и да скача през цялото време на игрището, е необходима тренировка. Екипировката за футбол се състои от обувки за футбол, анцунг, тениска и къси панталонки (и една униформа, ако се играе в отбор). Обикновено цената за записване в спортна група и за използване на игрището е малко по-висока, но децата (по принцип момчетата) практикуват с удоволствие този спорт. Ако в допълнение треньорът се грижи за обучението и се фокусира върху атлетичната подготовка, футболът представлява добра аеробна физическа активност.

Ски

Ските са прекрасен спорт, който насърчава любовта към планината и природата, води до прекарване на много часове на чист въздух и окуражава общуването. Това е спорт, който цялото семейство може да практикува в различните му разновидности: на писта, извън писта или ски-бягане. Основното му ограничение е високата цена, освен това е сезонен спорт, който изисква сняг. Цените са значителни, както за екипировката, така и за влековете. Ските извън писта са твърде опасни за деца. Цените за ски-бягането са по-ниски. Възрастта, от която може да се започне със ските, е 4-6 години, въз основа на трудността на пистата и желанието на детето да прояви усилие. Това е спорт, който укрепва сърцето, белите дробове и мускулите. Той е много аеробен, както тичането, плуването и колоезденето; извършва се по склонове или на равен терен с няколко градиенти.

Колоездене

Колоезденето е индивидуален спорт, практикуван в група. Преминаването от карането на велосипед за удоволствие до колоезденето като спорт, и евентуално състезания, трябва да бъде решение на самото дете. Редовното каране на велосипед е здравословна дейност, а също и използване на евтин екологичен транспорт. Детето го овладява бързо и ако свикне да кара редовно (родителите могат да организират неделно каране на колело или цяла ваканция, също и с приятели) трудно би имало проблеми с наднорменото тегло. Като спортна дейност е прекрасно: впряга на работа мускулите, сърцето и дихателния апарат, „изгаря” значително количество калории, като помага за отслабването и не позволява натрупването на излишни килограми. Не говорим обаче само за карането на колело на улицата: има и други спортове, свързани с велосипеда: като офроуд колоездене и планинско колоездене, които развиват любовта към природата и към живота на открито. Възрастта, на която може да се започне, е субективна, но по принцип става на 4-6-годишна възраст, а в спортна група – след 7 години. За колоезденето, освен самия велосипед, е необходимо подходящо облекло: специална каска и обувки, подплатени панталони и тениска. Както и такса за записване в спортна школа. Цените на са особено високи, освен ако не се изисква екипировка от високо ниво.

Кънки

Карането на ролкови кънки или ролери (в една линия) е добра алтернатива на тичането и колоезденето. Това е аеробен спорт и изобщо не скъп, който може да се практикува навсякъде (на улицата, на площадите) и не изисква специални терени. Привежда в движение всички големи мускули в тялото. Благоприятства социализацията, а децата могат да го практикуват и заедно с родителите си. Така могат да се прекарат чудесни уикенди в града, като се изразходва много енергия и почти никакви пари. Възрастта за начало е около 4 години, а за ролерите – 6.

Тенис

Тенисът е индивидуален спорт. Не е вярно, че развива повече някои части на тялото в сравнение с други; прави го само, когато детето е предразположено и не допълва своето обучение с друга физическа активност, за да повиши издържливостта си на продължително усилие и способността за бърза и незабавна реакция. Тенисът развива тактическия усет, бързината на реакциите, способността за наблюдение, волята и постоянството. Той е спорт, който може да се практикува със семейството, ако родителите могат да го играят. При всички случаи, в много хотели, къмпинги и във всеки град има игрища за тенис: така че, особено по време на почивка, този спорт помага и за социализацията. Възрастта за начало е на около 7 години (за контрола, движенията и силата, която е необходима да се държи ракетата в ръка). Истинските състезания могат да започнат към 9-годишна възраст.

Разходки в планината и алпинизъм

Планинските екскурзии и алпинизмът учат децата да си поставят цел и да я постигат, независимо от трудностите и пречките; да не се оплакват от жегата или студа; да обичат и уважават природата. Ходенето в планината подпомага координацията на движенията, чувството за баланс, силата и постоянството; учи да се преодоляват пречки, които изглеждат непреодолими; носи голямо удовлетворение, когато се постигне набелязаната цел; подобрява функцията на сърдечно-съдовата и дихателната система. Това е спортна активност за цялото семейство, която може да бъде споделена и с приятели; формира природосъобразно мислене и съвест. Противопоказана е в случай на заболяване на сърдечно-съдовата система. Страдащите от световъртеж и лесна простудимост на горните дихателни пътища е добре да ограничат разходките до ниските планински части. Рисковете намаляват, ако към този спорт се подходи сериозно и с уважение към планината.

Откъс от книгата „Кой спорт за моето дете?”
на италианския педиатър Джанфранко Трапани

Вижте още:

Кои са най-добрите държави за отглеждане на деца?

Хранителните алергии при децата

Как да предпазим детето от гръбначни изкривявания и какво трябва да знаем?

Развитие на зрението на бебето и детето

Аз съм лоша майка и не храня детето си