5 силни спомена, които децата винаги ще помнят за родителите си

дете семейство спомени 

Има една шега, че децата идват на този свят, за да ни заменят. Затова най-често първите им думи са „мама”, „тати” и „чао”.


Да, факт е, че животът ни е невъобразимо кратък. Докато се чудим как да възпитаваме децата си, те вече са пораснали. Отделяме твърде много време в мисли как да имаме повече пари, по-добра работа и повече удобства, за да може детето ни да не е лишено от нищо. Но понякога в този свой стремеж, забравяме за истински важните неща, за онези специални моменти, които карат децата ни да се усмихват, които те ще запомнят завинаги и които никога няма да преживеем повторно. Има много неща, които децата винаги ще помнят за родителите си, но пет от тях ще бъдат едни от най-силните им спомени:

  1. Моментите, в които сте ги карали да се чувстват защитени (или моментите, в които е било точно обратното)

При малките деца чувството за уязвимост и необходимостта да се чувстват защитени е особено силна. Вашето дете ще помни вечерите, в които сте гонили „чудовището” от тъмната му стая или когато сте го гушкали, след като е сънувало кошмари. Но детето ви никога няма да забрави, ако вие самите сте били повод за тези кошмари, ако сте го карали да се страхува и да се чувства застрашено.

  1. Времето, в което са получили вашето родителско внимание

Децата измерват любовта най-вече чрез времето и вниманието, което им отделяме. Те ще запомнят мига, в който сте оставили неотложната си работа, за да излезете навън с тях и да поиграете на топка или да покарате колело. Това ще бъде много по-ценен спомен в съзнанието им, отколкото какъвто и да било скъп подарък.

  1. Начинът, по който двамата родители се отнасят помежду си

Вижданията за любовта се оформят още в ранно детство и те са базирани най-вече на семейния модел, който малчуганите имат у дома. Ето защо е важно те да виждат позитивния пример – как тати се отнася с мама и обратното. Позитивният пример, свързан с уважение, споделяне, разбирателство и взаимност, вдъхва сигурност у детето, която то никога няма да забрави и ще се стреми към нея, когато порасне.

  1. Думите, с които сте ги подкрепяли и думите, с които сте ги критикували

Детската душа е като току що поставен цимент – отпечатъкът, който ще оставим върху нея няма да избледнее, а ще остане завинаги. Децата оформят своята самооценка от думите, които чуват от родителите си. Важно е родителите да възпитат добро поведение, но чрез напътствия и добронамереност. Критиката, базирана на грубост и обида, наранява, а наранените деца се превръщат в наранени възрастни.

  1. Семейните традиции

Децата обожават изненадите, но в същото време ценят много силно семейните традиции. Те са част от нещата, които ще останат завинаги в спомените им. Ето защо – създайте си такива традиции и ги спазвайте – може да е ден от седмицата, посветен на семейството, в който да гледате филми, да играете на семейни игри или нещо друго, което да правите заедно. Или пък да празнувате задно семейните празници, да си създадете свои собствени традиции. Децата ви ще запомнят тези позитивни моменти и след време ще се поискат да ги предадат на своите собствени деца.

По материали от: patheos.com

Вижте още:

Защо нищо не е по-важно от семейството

Родителската критика и обидните епитети

10 съвета към родителите на момчета

Родителски хитрини за справяне с разглезени деца