4 начина да развием креативността на своето дете

„Докато опитваме да научим децата си на всичко за живота, те ни учат какво всъщност е той.”

Ангела Швинд

Креативността не е просто способността да нарисуваш красива картина, да напишеш оригинално писмо или да изсвириш добре дадено произведение на пиано. Креативността се изразява още в ранно детство с генерирането и развитието на оригинална идея или мисъл – онази искрица въображение, която превръща музикалното произведение, картина, литературна творба или ново изобретение в нещо наистина забележително. Най-простичко казано, креативността се отнася до индивидуалната реакция и изява – да не следваш глутницата и да не се подчиняваш на нормата в добрия смисъл. Да бъдеш различен със свой собствен глас, отклик и въображение.

Как обаче да помогнем на детето си да развие своята креативност? Ето 4 неща, които могат да са от полза:

1. Четете приказки и оставете детето да развихри въображението си

Колкото и странно да ви звучи, приказките стимулират въображението на децата. Докато четете разкази или приказки за любимите герои на детето си, можете да му предложите да измислите заедно нова приказка. За да стане това, бихте могли да измислите заедно друг финал на приказките или пък да промените малко сюжета, имената на героите и т.н. Това определено ще помогне, освен за спокойния сън на децата, и за развитието на въображението им. Измислете различни истории и ще видите колко ще хареса хлапето ви тази идея. Креативността се развива най-добре, когато децата се забавляват и мечтаят.

2. Стимулирайте креативността чрез творчески игри

Друг начин да развиете креативността при децата е чрез игра. В днешно време има голямо разнообразие от играчки, които да помогнат за това. Всеки като малък е имал поне един строителен комплект или конструктор. С времето тези конструктори започват да омръзват, особено ако ги правите само по картинките на кутиите. Предложете на детето да сглоби нещо различно и ново. Може за вас това, което ще се получи накрая, да е странно, но в очите на вашето дете то да изглежда идеално. Наблюдавайте го как мисли и го оставете да дава своите идеи. В такива моменти хлапетата се фокусират изцяло върху своето творческо занимание. Може да се окаже, че от малки имат голям усет към строителството.

3. Оставете децата да рисуват по свой начин

Рисуването е чудесно занимание, с което можете да развиете креативността при децата. Не поставяйте правила и граници за детското въображение и оставете своя малчуган да фантазира на спокойствие. Много деца се изразяват чрез рисунки. Не трябва да критикувате тяхното творение, дори да не ви е съвсем ясно какво е нарисувано. В крайна сметка с времето децата могат да станат много добри в изобразителното изкуство. Покажете колко сте впечатлени от творбата на детето. А за да го зарадвате и да покажете, че харесвате това, което е направило, закачете някоя негова рисунка на стената. Така може да усилите стремежа му и да му дадете кураж да продължава да се развива в тази насока.

4. Отделете време за общуване и почивка

Много експерти смятат, че простите ежедневни дейности, като например да прекарате време в разговор с детето си или да се наслаждавате по-дълго докато се храните, може да са далеч по-полезни, отколкото ако го водите на организирани дейности. Ако децата се хранят по-често у дома, това е предпоставка за по-добри постижения и по-малко поведенчески проблеми. Претоварването, от своя страна, може да доведе до повишен стрес и нервност.

Колкото повече на едно дете му е осигурено свободно време, толкова повече то само ще измисля нови и нови дейности, игри и забавления, с които да запълни времето си, развивайки своята креативност. Дали ще си направи градче от играчки, колаж от сухи цветя, ще изработи ракета от кашони или ще нарисува „пано“ за детската си стая, времето, прекарано в креативни идеи не само ще бъде полезно и резултатно, но ще му помогне да развие своята креативност. Можете да го насърчите, като похвалите процеса на работа, а не толкова самите резултати.

Добре е да знаете…

Дори и детето ви да не е сътворило най-гениалното нещо на света, вашите мили думи и подкрепа са от водещо значение, за да поддържате ентусиазма му. Разбира се, след време ще наблегнете на нещата, в които хлапето ви е наистина добро и има потенциал да се развива, но за начало не спирайте стремежа му. С течение на времето децата започват да осъзнават, че не са чак толкова добри във всичко, но можете да им обясните, че е нормално да срещат трудности и че се изисква време. Не ги ограничавате в желанието им да се развиват в дадена творческа дейност, но имайте предвид, че не може винаги да ги хвалите и то във всяко нещо. Колкото по-големи стават децата, толкова повече ще се сравняват с останалите и ще осъзнават, че не могат да са перфектни във всяко начинание.

И помнете, че креативността е заложена във всяко едно дете. Децата в предучилищна възраст интуитивно са с много по-голямо въображение, по-любопитни, пълни с енергия и по-отворени към света. Използвайте този период и създайте среда, в която детето да твори, отделете време за игри и си организирайте общи забавления. Детето ви може и да не стане следващият Леонардо да Винчи, но със сигурност всичко това ще окаже положително въздействие на неговата креативност, увереност и балансираност.

Автор: Галена Върбева,
преподавател и писател